Polská vláda nabídla opozici jednání k řešení politické krize

Nová doporučení Bruselu. Na odpověď má Varšava dva měsíce (zdroj: ČT24)

Polská vláda nabízí opozici vstřícné kroky, které by měly vést k ukončení současné politické krize. Prohlásil to předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, podle něhož je opoziční pokus blokovat práci parlamentu pouze přechodnou komplikací na „cestě k lepšímu Polsku“. Šéf strany, kterou opozice obviňuje z porušování demokratických principů, zároveň své politické konkurenty varoval, že i poslanci podléhají trestnímu právu.

„Chtěli bychom, aby šéf opozice měl jisté pravomoci, dokonce bychom mohli mluvit o jistých privilegiích. Aby opozice měla rovněž jisté pravomoci v Sejmu, a to z toho důvodu, aby mohly být v klidu prezentovány prvky pozitivní kritiky či vyřčeny jiné názory,“ řekl Kaczyński.

PiS se podle něho inspirovala v jiných evropských zemích, například v Británii, a navrhuje, aby jednání parlamentu určitý počet dní řídila opozice.

Protivládní demonstrace v Polsku
Zdroj: Reuters

Situace v Polsku je napjatá od minulého pátku, kdy skupina opozičních poslanců zablokovala jednací sál dolní komory parlamentu poté, co chtěla vláda omezit práci novinářů ve sněmovně. Polský prezident Andrzej Duda v pondělí večer po schůzkách s předáky vládní strany Právo a spravedlnost oznámil, že PiS se zřekla návrhů na omezení práce novinářů v parlamentu, což by podle něho rovněž mělo přispět k zažehnání krize.

Kaczyński zároveň opozici pohrozil

Kaczyński, považovaný za nejmocnějšího politika v zemi, ale zároveň směrem k opozici zdůraznil, že za některé činy mohou její poslanci nést trestní odpovědnost. Zmínil se například o „blokádách, omezování svobody obyvatel či znemožňování normálního pohybu“, přičemž patrně narážel na blokádu parlamentu a demonstrace, které za účasti některých politiků probíhají před budovou zákonodárného sboru již od pátku. V úterý policie demonstranty od budovy parlamentu vyhnala. 

Vydáno pod