Do obchodu vnášel dril, ve sportu uplatnil čísla. Americké armádě má šéfovat byznysmen Viola

Donald Trump plánuje pozvat do svého týmu dalšího vlivného miliardáře. Vrchním velitelem pozemních sil by se měl stát Vincent Viola. Jeho doménou jsou moderní trendy v obchodování na burze, také vlastní hokejový tým Florida Panthers s Jaromírem Jágrem. Vedle hokejových hvězd si nyní přibere dohled nad těmi armádními – získá jeden z nejdůležitějších vojenských postů v USA.

Viola je veteránem ve výslužbě, absolventem slavné akademie ve West Pointu, velmi záhy ale kariéru v armádě postupně měnil za burzu a elektronické obchodování. S majetkem kolem 1,8 miliardy patří podle Forbesu k 400 nejbohatších Američanů.

Pomáhal zakládat na zmíněném West Pointu speciální středisko protiteroristického školení. Jednašedesátiletý muž by měl nahradit Erica Fanninga, nejvýše postaveného muže Pentagonu, který veřejně přiznal homosexualitu – a právě lidem s minoritní orientací se snažil otevírat brány armády.

Ani Violovi nechyběla odvaha bořit letitou praxi. Muž, který vyměnil armádní dril za tvrdý svět čísel, v byznysu svou minulost nezapřel. Zaměstnance tlačil do osvojení moderních trendů obchodu – do jednoho a bez diskuzí.

Firemní kolektiv pak stmeloval kde jinde než výlety po slavných bitevních polích typu Gettysburg nebo Little Bighorn. „Každý, kdo ho potká, rychle pozná jeho vojenský styl vedení,“ říká někdejší šéf Komise pro obchod s komoditami Jim Newsome, který se s Violou zná 20 let.

V roce 2013 Viola spolu s kolegy odkoupil tehdy potácející se tým NHL Florida Panthers. Tak jako v obchodu využil znalosti z armádního prostředí, ve sportu se nebál uplatnit hru čísel. K pozvednutí týmu přizval zkušené analytiky a experty na matematickou statistiku. Razil tak jednu z nezvyklých strategií, proslavenou románem Michaela Lewise Moneyball.

Vincent Viola
Zdroj: ČTK/TNS/ZUMA

Podnikatel s vojenským přístupem k byznysu se tak zřejmě stane dalším miliardářem v klíčové roli Trumpovy administrativy. Zvolený prezident – nyní oficiálně potvrzen i volbou volitelů – hlasy kritiků odmítá. Podle svých slov zkrátka rád sahá mezi schopné osoby, o jejichž úspěchu v oboru není pochyb.

Naposledy se do Trumpa opřeli mnozí demokraté i republikáni kvůli nominaci ministra zahraničí. Šéf ropné firmy Exxon Mobil Rex Tillerson budí nedůvěru hlavně silnými vazbami na Kreml. Před několika lety například dostal vyznamenání od prezidenta Vladimira Putina. Tillerson nemá žádnou formální zkušenost se zahraniční politkou, má však blízké vztahy s řadou světových lídrů skrze kontrakty Exxonu napříč Eurasií a Blízkým východem.

Další návrhy na členy Trumpovy administrativy: