USA před hrozbou útoků o adventu varovaly. Německá města posilovala ochranu na trzích

Vánoční trhy, kde se na volném prostranství schází davy lidí, jsou potenciálním cílem útočníků. Potvrdilo se to v pondělí večer, kdy muž najel kamionem na trh v Berlíně a podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra šlo o teroristický útok. Koncem listopadu přitom americké ministerstvo zahraničí varovalo své občany před zvýšeným rizikem terorismu v Evropě právě v době adventu.

Washington se ve svém varování z konce listopadu odvolával na důvěryhodné informace, podle kterých islamisté plánují atentáty v Evropě.

„Občané USA by na svátečních festivalech, akcích a trzích měli být obezřetní,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Ostražitost americká diplomacie doporučila i na oblíbených turistických místech, ve veřejné dopravě, hojně navštěvovaných náboženských objektech, restauracích či hotelích.

Jen několik dnů před Štědrým dnem se hrozba naplnila, když muž najel s kamionem na vánoční trh v Berlíně. Německé úřady už podle ministra vnitra Thomase de Maiziéra nemají pochyb, že v Berlíně šlo o teroristický útok. Řidič zabil nejméně dvanáct lidí a dalších 48 zranil.

Útok na místo na volném prostranství, kde se shromáždí velký dav lidí, je podle bývalého ředitele české civilní rozvědky Karla Randáka snadno realizovatelný. Podle bývalého velitele speciálního oddělení SOG Lumíra Němce je ochrana měkkých cílů v podstatě nemožná.

„Útok v obchodním centru by byl těžší, tam se kamionem nedostanete, ale ani tam to není příliš těžké. Pokud se tam někdo rozhodne přinést tašku s výbušninou, dopadne to velmi podobně jako teď,“ podotknul Randák. Lidé by podle něj ale neměli panikařit. „Měli by se chovat tak, jako se chovají celý svůj život. Jediné, co je na místě, je ostražitost,“ uvedl.

Přísněji na ochranu vánočních trhů

Vánoční trhy v Berlíně zůstanou v úterý z piety k obětem pondělního útoku zavřené. Všude jinde v Německu ale budou pokračovat, ovšem za zpřísněných bezpečnostních opatření. „Bez ohledu na to, co se budeme dozvídat o motivech pachatelů a pozadí jejich činů, nesmíme si nechat a nenecháme si vzít naši svobodu,“ uvedl ministr Thomas de Maiziére.

Konkrétním bezpečnostním opatřením, které si návštěvníci vedle zvýšené policejní přítomnosti mohou povšimnout, je rozmístění betonových bariér kolem vybraných velkých adventních tržišť. Takovéto zábrany v úterý úřady nechaly vybudovat například v Drážďanech.

V Berlíně nebude zrušena ani velká silvestrovská oslava u Braniborské brány. Podle agentury DPA to dnes sdělili organizátoři této největší akce v Německu u příležitosti vítání příchodu nového roku. S žádným odřeknutím se nepočítá, sdělila mluvčí pořadatelské organizace KIT Group.

Vánoční trh v Norimberku
Zdroj: Daniel Karmann/ČTK/DPA

Německá města ostrahu vánočních trhů chystala už před jejich začátkem. Zřejmě nejslavnější německý vánoční trh v bavorském Norimberku bezpečnostní opatření pro letošní rok ještě zpřísnil. Podle tamního policejního ředitele Hermanna Gutha mělo být v ulicích Norimberku především mnohem více uniformovaných policistů. „Posílíme naše síly, aniž bychom ale znejistili obyvatelstvo,“ slíbil koncem listopadu Guth.

Hlavní příjezdy na norimberský Christkindlesmarkt budou blokovat policejní auta, uvedl před zahájením policejní ředitel s tím, že Norimberku během adventu nějaké konkrétní nebezpečí nehrozí. „Reagujeme pouze na neurčitý stav ohrožení,“ dodal.

Silnější ostraha vánočních trhů směřovala také na Kolín nad Rýnem. Přítomnost většího množství policistů v ulicích je součástí nového bezpečnostního konceptu, který radnice přijala po loňském Silvestru. Během něj převážně imigranti sexuálně napadali a okrádali ženy slavící konec roku