Střelec z islámského centra v Curychu nebyl podle policie radikál

Útočník, který v pondělí postřelil tři muže v islámském centru v Curychu, byl 24letý švýcarský občan ghanského původu. Motiv jeho činu je stále nejasný, podle policie ale nic nenasvědčuje tomu, že souvisel s islámským či krajně pravicovým radikalismem. Pachatel po útoku spáchal sebevraždu.

Útočník pocházel z městečka Uster v kantonu Curych a měl legálně drženou zbraň. V pátek, tedy tři dny před střelbou v modlitebně, dal výpověď z práce v obchodě. 

V islámském centru v největším švýcarském městě Curych pak v pondělí postřelil tři muže ve věku 30, 35 a 56 let. Dva z nich utrpěli těžká zranění.

V islámském centru bylo v době incidentu deset lidí, hlavně ze Somálska, Eritreje a severozápadní Afriky. Jeden z věřících řekl listu Neue Zuercher Zeitung, že lidé byli vyděšení. „Naše děti chodí každý víkend do mešity. Teď ale nevím, jestli jsme tu v bezpečí,“ podotkl muž.

Pachatel vraždil už v neděli

Úřady útočníka neidentifikovaly jménem, uvedly ale, že měl záznam v trestním rejstříku za sedm let starou krádež jízdního kola. Zároveň se prý zajímal o okultismus a nelze vyloučit, že mohl trpět i psychickou poruchou.

Policie zároveň oznámila, že stejný útočník zabil také muže jihoamerického původu, jehož mrtvola byla nalezena v Curychu v neděli. Tuto oběť prý znal.