Rok Alžbětiných devadesátin je u konce. Nový portrét ukazuje sílu a tradici

K příležitosti konce roku, který se nesl v duchu oslav devadesátin britské panovnice Alžběty II., byl zveřejněn nový portrét. Královna je na něm se svým synem – princem Charlesem. Fotograf Nick Knight jej pořídil na zámku Windsor. Svým snímkem chtěl autor vyjádřit „vřelost, lidskost, sílu a tradici“.

Královna na fotografii upřeně hledí do objektivu, zatímco princ Charles se dívá na svou matku a usmívá se. „Význam snímku je zřejmý. Jedná se o devadesátiletou panovnici s jejím dědicem po boku. V současné době je budoucnost rodu Windsorů zajištěna,“ říká královský korespondent BBC Peter Hunt.

Jako bychom u královny viděli úsměv Mony Lisy, píše agentura AP. Dříve nezveřejněná fotografie vznikla v květnu před posledním dnem oslav královniných narozenin, které završila královská koňská show. Osmapadesátiletý Knight uvedl, že měl na pořízení snímku pouhé tři minuty.

Alžběta II. se stala v loňském roce nejdéle vládnoucím britským monarchou. Na trůně strávila už skoro 65 let. Devadesát let jí bylo v dubnu.

Královna Alžběta II. s princem Charlesem
Zdroj: Nick Knight/Courtesy of Clarence House/Reuters