Islámský stát se přihlásil k útoku v Jemenu. Údajně při něm zabil 49 vojáků

Islámský stát se přihlásil k nedělnímu sebevražednému atentátu v jihojemenském Adenu. Podle jeho prohlášení při něm přišlo o život 49 vojáků. Atentátník na vojáky zaútočil, když si přišli pro mzdu. Oznámily to jemenské armádní a zdravotnické zdroje.

Podle armády stáli vojáci ve frontě u základny, která se nachází v severovýchodní adenské čtvrti Chúr Maksír. Kromě mrtvých bylo  nejméně dalších 60 zraněno.

Abdan Násir Valí z adenské zdravotní správy řekl, že konečný počet obětí může vzrůst, protože někteří zranění jsou v kritickém stavu. 

K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát. Ve svém prohlášení identifikoval útočníka jako abú Hášima Radfáního. Radfání  podle něj zabil více než 70 „odpadlíků“.

Nedávno v Adenu útočili radikálové Islámského státu

Radikálové z Islámského státu minulou sobotu v Adenu zabili za podobných okolností 50 vojáků. Teroristická skupina Al-Káida, která působí v Jemenu, se ve čtvrtek od tohoto útoku distancovala a označila Islámský stát za „odpadlickou“ skupinu, jejímž cílem je rozeštvat jemenské kmeny a příznivce Al-Káidy.

Islámský stát stejně jako Al-Káida využívají chaos panující v Jemenu kvůli tamní občanské válce k prosazování svých cílů. Útočí zejména na vládní jednotky a Al-Káida si snaží uhájit území na jihu země.

Jemen je od roku 2014 dějištěm konfliktu mezi tamními menšinovými šíity a vládou. O život při něm přišlo více než deset tisíc lidí. Do konfliktu zasahují také regionální mocnosti Saúdská Arábie na straně vlády a Írán na straně šíitů.