S příchodem zimy zahalila Peking smogová airpokalypsa

Události: Peking za smogovou clonou (zdroj: ČT24)

Čínský Peking se ponořil do hustého smogu. Letos poprvé vláda vyhlásila nejvyšší, rudý stupeň pohotovosti. Vysoká koncentrace nebezpečných částic má ve vzduchu vydržet šest dnů po sobě. Podle odborníků se kritický stav ovzduší v Číně nezlepšuje.

Jako každý rok přichází v Pekingu s nástupem zimy a topné sezóny tzv. airpokalypsa. Navzdory snahám vlády zavírat uhelné elektrárny i továrny a omezovat dopravu. „Nemyslím, že se něco výrazně zlepšilo. Hlavně v zimě většinou nevidím modrou oblohu ani jeden den v týdnu,“ potvrzuje mladá obyvatelka Pekingu Pao Jen.

Vozy se ve městě střídají podle pravidla sudých a lichých značek a další regulace se zavádějí. Nové opatření například zakazuje v době největšího smogu vyjet i autům starším deseti let. Ty však tvoří pouze osm procent zdejšího vozového parku. „Cítíme to při každém nadechnutí, a to silně. Lidé potřebují změnu. Jakmile se na den udělá modrá obloha, každý běží ven si ji užít,“ potvrzuje další obyvatel Pekingu Čao Kchaj.

Školy, a dokonce i některé podniky vyhlašují prázdniny, dýchací rouška je téměř nezbytnou výbavou každého zdejšího obyvatele. Koncentrace škodlivých částic je kolem 300 mikrogramů na metr krychlový, někdy až 500. Podle Světové zdravotnické organizace je bezpečná hladina pouze 25 mikrogramů.

Smog v Pekingu
Zdroj: ČT24

Stejně jako Peking jsou na tom desítky měst. Kvůli smogu předčasně umírá skoro půl druhého milionu Číňanů ročně. Snižování závislosti na uhlí přináší některé úspěchy, ale zásadní zlepšení potrvá léta. „Směr a politika obecně nejsou špatné, ale realizace v praxi naráží na problémy na úrovni místních vlád,“ říká Tung Lien-saj z celosvětové ekologické organizace Greenpeace.

Místní vlády často švindlují a vylepšují statistiky. Přímo katastrofální dopady má krátkodobé zlepšování vzduchu před politickými událostmi, jako byla vojenská přehlídka. Po pár hodinách modré oblohy totiž továrny rapidně zvýšily produkci, aby dohnaly ztráty. Vzduch je tak mnohem horší než dřív.