Nová dohoda o evakuaci Aleppa je na světě, tvrdí opozice

Evakuace Aleppa má znovu zelenou (zdroj: ČT24)

Podle syrské opozice se podařilo zajistit novou dohodu, která umožní dokončit evakuaci východní části města Aleppo. Zahájena byla ve čtvrtek, ale v pátek došlo k přerušení. Podle zdroje ze syrské vlády počítá nová dohoda s dokončením evakuace z Aleppa jen v návaznosti na odjezd lidí ze čtyř dalších míst.

Syrská televize oznámila, že evakuace je stále pozastavena a že se čeká na to, až opozice umožní evakuaci dvou šíitských vesnic v provincii Idlib. Reportér televize řekl, že evakuace vesnic Fúa a Kafrája je podmínkou pro obnovu evakuace z Halabu.

Podle vládního zdroje je do nové dohody zahrnut také požadavek na odjezd lidí z měst Madájá a Zabadání. Obě města leží u libanonské hranice a povstalci k nim blokují přístup. V obklíčení je tam několik desítek tisíc lidí. Podél libanonské hranice působí hlavně libanonský šíitský Hizballáh, který je spojencem Damašku. „Dohodlo se, že souběžně s obnovenou evakuací z Aleppa budou nemocní a zranění odvezeni z Kafráji a Fúy a někteří ze Zabadání a Madáji,“ sdělil vládní zdroj, který citovala agentura Reuters.

Devět tisíc lidí už Aleppo opustilo, tvrdí Rusko

O nové dohodě informoval zástupce opozice Farúk abú Bakr z Halabu, který ale neřekl, s kolika evakuovanými nová úmluva počítá. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) má být ze šíitských vesnic v Idlibu odvezeno asi 4000 osob, mezi nimiž budou i zranění.

Z Aleppa se od čtvrtka podařilo podle Ruska odvézt přes 9 tisíc lidí, z nichž 4500 byli povstalci a 337 zranění. V pátek pak evakuaci přerušila palba na jeden z konvojů. Zahájily ji podle všeho šíitské oddíly bojující po boku syrské armády, protože si chtěly vynutit souběžnou evakuaci vesnic Fúa a Kafrája.

Podle zástupce ruského ministerstva obrany otevírá evakuace ze syrského Aleppa dveře pro příměří i v dalších částech Sýrie. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov telefonicky o Sýrii jednal se svými protějšky z Íránu a Turecka.