Hybášková: Pokud ztratíme vliv na Turecko, bude to masakr nedozírných následků

Interview ČT24 s Janou Hybáškovou (zdroj: ČT24)

Po usednutí Donalda Trumpa do křesla amerického prezidenta připraví USA plán na rozdělení Sýrie a dojít může v brzké době také k rozpadu Iráku. Myslí si to bývalá velvyslankyně EU v Iráku a současná velvyslankyně EU v Namibii Jana Hybášková, která byla hostem pátečního Interview ČT24. Domnívá se také, že pokud Západ ztratí vliv na Turecko, bude to „masakr nedozírných následků“.

Podle Hybáškové je současná situace v Sýrii opravdovou občanskou válkou, která vyplynula z brutálního potlačení demokratizačního procesu. Je také přesvědčena, že zodpovědnost za stovky tisíc mrtvých lidí nese syrský prezident Bašár Asad.

Hybášková také předpokládá, že situace v Sýrii se nezlepší minimálně do jmenování Donalda Trumpa prezidentem USA. „Situace v Sýrii nějakou dobu, to znamená do potvrzení amerického prezidenta, bude velice divoká. Poté se dá předpokládat, že Američané připraví nějaký scénář zřejmě pro rozdělení Sýrie tak, aby zůstala ta režimistická část a ta druhá část – zřejmě ne tři části, tedy bez Islámského státu,“ míní bývalá velvyslankyně EU v Iráku.

Právě Irák ale Hybášková vidí jako další území na Blízkém východě, k jehož rozdělení může v brzké budoucnosti dojít. „Já se bohužel domnívám, že v dnešní době může dojít k rozpadu Iráku, protože základem, neuralgickým bodem té stavebnice je Kurdistán. V Kurdistánu dochází k velkým politickým posunům mezi barzáníovci a talabáníovci – mezi dvěma klíčovými politickými stranami,“ tvrdí významná česká diplomatka.

Kurdská populace
Zdroj: 21stcenturywire.com
V případě, že se tento spor vyostří, což se bohužel právě může stát na ose Rusko-Turecko-Irán-Sýrie, tak se rozpadne Kurdistán, dojde v Kurdistánu k občanské válce, což je vážná a asi dokonce bych v tento okamžiku řekla, že téměř největší hrozba, a pak se celá ta pyramida Iráku může sesunout.
Jana Hybášková
velvyslankyně EU v Namibii, bývalá velvyslankyně EU v Iráku

Strategickou úlohu pro mnoho států hraje podle Hybáškové Turecko. „Myslím si, že Evropa nevěnovala dostatek politické vůle, aby ze strategické země učinila strategického partnera,“ říká s tím, že současné Erdoganovo chování k Západu nelze nazývat partnerským a je potřeba v Turecku udržovat vliv Západu. „Absolutní ztráta vlivu Evropy nad Tureckem je masakr nedozírných následků, ke kterému, doufám, nedojde,“ dodává velvyslankyně.

Hybášková v současné době působí v Namibii. Podle ní nejen v této jihoafrické zemi, ale i po celém africkém kontinentu dochází k rozmachu čínského vlivu. „Čína vykrádá Afriku. Nám vykrádají uran, jiným vykrádá zinek, měď, molybden a na co se přijde, včetně ropných zdrojů. Vykrádá africké zemědělství a v zásadě do Afriky mnoho investic nemíří. Kéž by je přinášela. Ono se o nich hodně mluví, ale nakonec je moc nevidíte,“ dodává.