Asad, Rusko a Írán viníky tragédie v Aleppu, EU žádá humanitární koridory

Bezpečná evakuace civilistů z Aleppa by se měla uskutečnit pod neutrálním mezinárodním dohledem. Lékaři musí mít neomezený přístup. K tomuto závěru došli zástupci EU na prosincovém summitu. Brusel chce diplomaticky naléhat na mezinárodní hráče, aby se do Aleppa otevřely humanitární koridory.

Asadova armáda v minulých dnech obsadila pro povstalce klíčové Aleppo, které bývalo obchodním centrem Sýrie. Ve čtvrtek byli z východní části města evakuovány první stovky lidí. V Aleppu v posledních měsících docházelo jídlo a léky. Nemocnice, stejně jako většinu domů zničily nálety.

EU jednomyslně a důrazně odsoudila útoky na civilisty, oznámil po jednání český premiér Bohuslav Sobotka s tím, že lídři EU žádají zajištění evakuace a ochranu obyvatel bez rozdílu.

„Tváří v tvář brutalitě syrského režimu a jeho podporovatelů, zvláště Ruska a Íránu, nejsme tak efektivní, jak bychom chtěli být. Ale utrpení syrského lidu nám není lhostejné,“ zdůraznil šéf Evropské rady Donald Tusk.

Za tragédii v Aleppu nesou podle britské premiérky Theresy Mayové odpovědnost syrský prezident Bašár Asad spolu s Ruskem a Íránem.

Velká Británie podle premiérky poskytne 20 milionů liber (asi 646 milionů korun) „praktické podpory“ těm nejpotřebnějším. Mayová připomněla, že summit odpoledne vyslechl svědectví starosty východního Aleppa Bríty Hádžího Hasana. „Řekl, že mrtvým nepomůžeme, ale můžeme zachránit ty, co zůstávají. A to uděláme,“ prohlásila Mayová.

Návrh závěrů summitu před jednáním uváděl, že Unie si nechává „otevřené všechny možnosti“ pokud jde o další posílení sankcí uvalených kvůli syrské občanské válce. Zdůrazňoval také, že evropská podpora poválečné rekonstrukci Sýrie je podmíněná spuštěním věrohodného procesu politického přechodu, tedy takových změn, na kterých by se podílela i opozice.

K Aleppu se ve čtvrtek vyjádřil i sám Asad. „Dnes se píše historie, píše ji každý syrský občan. Nezačala se psát dnes, ale už před šesti lety, když vypukla krize a válka proti Sýrii,“ řekl prezident v prohlášení natočeném na video, které zveřejnila jeho kancelář na sociálních sítích.