Schulz na summitu: Europarlament nelze z jednání o brexitu vyřadit

Evropský parlament musí být zapojen do jednání o vystoupení Británie z EU, zdůraznil končící šéf europarlamentu Martin Schulz, který měl poslední projev na unijním summitu. Návrh, o němž budou premiéři a prezidenti jednat, podle Schulze staví Evropský parlament do podřadné role.

Členské země europarlament nechtějí ani u jednání, ani u příprav. Jsou si ale zároveň vědomy, že na závěr celého procesu budou potřebovat jeho souhlas s dosaženou dohodou.

„Zdá se, že Evropský parlament se na jednání o brexitu nebude podílet. Já jsem dal jasně najevo, že to je zcela nepřijatelné,“ uvedl Schulz. Myšlenka, že by se jedna ze tří klíčových institucí EU přímo nepodílela na jednání s Brity, je podle něj „podivná“ a europoslanci by dohodu nakonec schválit nemuseli.

Návrh předpokládá, že ve chvíli, kdy Británie oficiálně spustí proces vystoupení z EU podle článku 50 Lisabonské smlouvy, unijní summit určí pozice a principy, kterými se Unie během dvouletých rozhovorů hodlá řídit.

Na základě směru určeného summitem by měli určovat konkrétní pozice sedmadvacítky pro nejrůznější aspekty rozhovorů ministři zahraničí nebo jejich kolegové odpovědní za evropskou problematiku.

Jednání za Brusel pak povede z pověření Rady EU tým Evropské komise vedený někdejším eurokomisařem pro vnitřní trh a služby Michelem Barnierem. Ten by měl k rozhovorům přizvat ještě zástupce šéfa unijních summitů Donalda Tuska.

Až v posledním ze sedmi bodů návrhu dokumentu stojí, že vyjednavači za EU, tedy Barnier a jeho tým, mají podrobně a pravidelně o jednáních informovat Evropský parlament.

Vydáno pod