Americký policista zastřelil starce s krucifixem. Spletl si ho se zbraní

Tragického omylu se dopustil americký policista, který zastřelil muže, jehož pokládal za ozbrojeného a nebezpečného. Obětí se však stal stařec, který se vypravil na noční procházku s krucifixem v ruce. Rodina zastřeleného muže označuje policistův čin za vraždu a požaduje nezávislé vyšetření.

Policista z kalifornského města Bakersfield v pondělí zastřelil třiasedmdesátiletého Francisca Sernu trpícího stařeckou demencí, na jehož nezvyklé chování upozornil policii člověk volající na tísňovou linku, který jej spatřil krátce po půlnoci procházet po jedné z ulic.

Když jej policista objevil, vyzval prý Sernu, aby zastavil a vyndal ruku z kapsy. Kromě zmíněného volajícího totiž podle bakersfieldského policejního šéfa Lylea Martina ještě další dva lidé tvrdili, že má zbraň.

Stařec však výzvu neuposlechl a šel dál směrem k policistovi, který na něj vystřelil. „Je těžké připustit, že život našeho otce skončil tak brutálně, tak náhle a s tak nadbytečným násilím. S naším otcem zacházeli jako se zločincem,“ uvedla Sernova rodina v prohlášení. Kvůli vyšetření incidentu se příbuzní chtějí obrátit na federální ministerstvo spravedlnosti.

Podle Sernova syna Rogelia trpěl otec nespavostí a někdy se vydával na krátké procházky. „Minulou noc vyrazil na tu poslední,“ uvedl syn zastřeleného muže.