Britští pošťáci vyhlásili předvánoční stávku

Část britských pošťáků zahájí 19. prosince pětidenní stávku. Bude to nejdelší nepřerušovaná protestní akce v 300leté historii tohoto úřadu. Nejde o jediný protest před Vánocemi. Aktuálně stávkují strojvedoucí britské železniční společnosti Southern Rail, která provozuje jedny z nejrušnějších linek v zemi. Tato stávka se podle britského tisku dotkne nejen asi 300 tisíc cestujících, ale i návazných služeb.

Poštovní odbory oznámily, že kvůli platům, propouštění a zavírání poboček bude stávkovat zhruba tři tisíce pracovníků ze tří set nejfrekventovanějších úřadoven, kterými projde asi dvacet procent dopisů a balíků. Zdroj z odborového svazu pracovníků v komunikacích v britském tisku uvedl, že stávka způsobí naprostý chaos a bude mít obrovský dopad na poštovní služby před Vánocemi.

Vedení pošty ale zákazníky ujistilo, že zbylých 97 procent poštovních úřadů, tedy 11 600 poboček, bude fungovat normálně. Stávka se týká společnosti Post Office, nikoli společnosti Royal Mail, která podle svého mluvčího očekává pouze minimální dopad stávky na své služby.

V Southern Rail se pak bude stávkovat i další dny. Další protest je naplánován už na pátek a také na období vánočních svátků. Problémy způsobí tato iniciativa především lidem, kteří z jihu dojíždějí za prací do Londýna, ale i pasažérům, kteří využívají letiště Gatwick jižně od britské metropole.

Poslanec vládní strany: Ničí lidem životy

Protestní akce odsoudili vysoce postavení poslanci z vládní Konzervativní strany. Podle Nicholase Soamese, jehož volební obvod železniční protest zvlášť postihne, by vláda měla zvážit zákony proti stávkám. Stávky mají vytvořit tlak na vládu, ale paradoxně nejvíce působí potíže uživatelům příslušných služeb, uvedl Soames. „Vybrali si pro (tyto stávky) mizerný čas, ničí lidem život,“ dodal.

Zdroje z Labouristické strany podle deníku The Daily Telegraph uvádějí, že její vůdce Jeremy Corbyn stávky odsoudit nehodlá. Železniční a poštovní odbory jej totiž podpořily v jeho kampani při volbě předsedy strany.

Shodou okolností na 19. prosince vyhlásily dvouhodinovou výstražnou stávku rovněž tři menší odborové svazy České pošty. Protestu kvůli požadavku na zvýšení mezd o 2500 korun měsíčně se zúčastní kolem šest tisíc lidí, což je asi pětina zaměstnanců podniku.