V Calais dokončili zeď proti imigrantům

V Calais na severu Francie dokončili výstavbu kilometrové zdi, která má bránit imigrantům v nelegálním přechodu do Británie. Oznámily to francouzské úřady. Stavba začala v září a stála 2,7 milionu eur (73 milionů korun), které podle agentury AFP zaplatila Británie.

Stavba má hlavně zabránit pokusům uprchlíků naskakovat na kamiony mířící přes Lamanšský průliv do Anglie. Čtyři metry vysoká zeď navazuje na již dříve vybudované oplocení podél trasy mířící k ústí eurotunelu a ke calaiskému přístavu. Zeď byla postavena z hladkého betonu, aby bylo těžké na ni vylézt.

Zeď je součástí francouzsko-britského balíčku bezpečnostních opatření kolem běženců v přístavním městě Calais. U města se v posledních letech vytvořil divoký uprchlický tábor, zvaný Džungle, kde bylo odhadem někdy až 10 tisíc lidí. Francouzské úřady koncem října tábor evakuovaly a zničily. Jeho obyvatele rozvezly na různá místa Francie.

V posledních měsících před likvidací tábora zintenzivnili migranti úsilí o pronikání do kamionů stavěním překážek do cesty vozidlům. Nezřídka jim házejí pod kola větve a kmeny stromů nebo kameny či ulomené dopravní značky. Obyvatelé a podniky v Calais si čím dál více stěžovali na problémy, které jim situace přinášela.

Nyní se situace v oblasti Calais zklidnila a nová zeď by tomu měla dále pomoci. Početné francouzské bezpečnostní síly také podle místních médií dohlížejí na to, aby se v regionu u Lamanšského průlivu nevytvořily nové improvizované uprchlické tábory.