Šéf republikánů v Senátu chce vyšetřit údajné ruské hackerské útoky. Trump je znovu odmítl

Údajné ruské pokusy ovlivnit americké volby jsou stále víc předmětem diskusí mezi poslanci obou stran v Kongresu. Teď se k nim připojil vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell, který se vyslovil pro spolupráci republikánů i demokratů při vyšetřování kauzy. Podpořil je také šéf Sněmovny reprezentantů – republikán Paul Ryan – i mluvčí prezidenta Baracka Obamy. Zvolený americký prezident Donald Trump naopak zopakoval své výhrady proti obviňování Ruska.

„Jakékoli narušení našich kybernetických systémů je pobuřující a osobně každý takový čin ostře odmítám,“ řekl McConnell. „Prostě to nemůže být mezistranický problém,“ dodal senátor a zdůraznil, že „Rusové nejsou našimi přáteli“.

McConnel oznámil, že tvrzení tajných služeb USA o ruské kybernetické diverzi prošetří senátní komise, která má na starosti dohled nad zpravodajskými službami. Odmítl tak, aby vznikla nová komise jen kvůli podezření z ruských útoků. 

Detailně vyšetřit ruskou roli v útocích na servery amerických politických stran důrazně žádají zejména republikáni Lindsey Graham a John McCain. Právě jím řízená komise pro dohled nad armádními složkami země se bude podle McConnella na vyšetřování také podílet. McCain je také členem skupiny čtyř vlivných senátorů z obou hlavních amerických politických stran, kteří v neděli vydali prohlášení požadující vyšetřování.

Možnými hackerskými útoky z Ruska se bude zabývat i Výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, oznámil předseda Sněmovny Paul Ryan. Dodal nicméně, že výsledek „by neměl zpochybnit jasný a rozhodný výsledek prezidentských voleb“. Vměšování do amerických prezidentských voleb je podle Ryana zvláště problematické, protože prezident Vladimir Putin je „agresor, který podkopává americké zájmy“.

K problému hackerských útoků se vyslovil i Obamův mluvčí. „Dlouho jsme podporovali zásadu kongresového vyšetřování této záležitosti,“ řekl mluvčí Josh Earnest. Obama podle něj nařídil šetření, jehož výsledkem bude informace pro Kongres.

Šéf republikánů v Senátu McConnell nejprve tvrzení amerických tajných služeb zpochybňoval, teď ale vyšetřování podpořil. Naznačil, že i nadále bude k Rusku kritický, a doufá, že tento jeho postoj bude sdílet i administrativa zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. 

Ten ale znovu odmítl, že by Rusko mělo na svědomí hackerské útoky na americké servery s cílem ovlivnit prezidentské volby. Na sociální síti Twitter napsal, že za zprávami o údajných kybernetických útocích Moskvy stojí politika.

„Dokud ‚hackery' nepřistihnete při činu, je velmi obtížné určit, kdo to provedl. Proč to nevytáhli před volbami?“ napsal Trump. Hackerskému útoku se věnoval i v dalším vzkazu: „Dokážete si představit, že by volby dopadly opačně a MY bychom se pokusili zahrát ruskou kartou? Bylo by to považováno za konspirační teorii!“.