Na Silvestr v Kolíně nad Rýnem dohlédne desetkrát víc policistů než loni

Devadesátka ČT24: Silvestr v Kolíně nad Rýnem pohlídá desetkrát víc policistů než loni (zdroj: ČT24)

Celkem 1500 policistů má během nadcházejících silvestrovských oslav dohlížet na bezpečnost lidí v Kolíně nad Rýnem. To je desetkrát více než loni, kdy došlo v tomto německém městě k masovým krádežím a útokům sexuálního rázu. Pachateli byli většinou severoafričtí imigranti.

Do akce bude o Silvestru nasazeno 1500 policistů, kterým má vypomáhat kolem 600 zaměstnanců pořádkového úřadu a bezpečnostních agentur. Ženy budou mít k dispozici také zvláštní telefonickou linku, na kterou mohou kdykoliv zavolat.

Strážci zákona se na silvestrovské oslavy připravovali prakticky celý rok. „Silvestr 2016 se bude vyznačovat velkou přítomností policie. Cílem je jediné: Aby zdejší občané i návštěvníci mohli bezpečně a pokojně slavit na ulicích, náměstích – a jak je zde v Kolíně zvykem – také na mostech,“ prohlásil šéf kolínské policie Jürgen Mathies.

Kvůli loňským incidentům obdržela policie přes 1200 trestních oznámení, v téměř polovině případů se jednalo o činy sexuální povahy.

Tamní bezpečnostní složky se ocitly pod palbou kritiky – mnozí je obviňovali z toho, že nedokázaly udržet situaci pod kontrolou a neposkytovaly veřejnosti podrobnosti o útocích ani samotných pachatelích, kterými byli převážně imigranti z Maroka a Alžírska. Policejní šéf byl následně odvolán z funkce.

Pachatele se nedaří dopadnout

Policie zatím v souvislosti se silvestrovskou nocí obvinila 333 konkrétních osob. Obžalobu vzneslo státní zastupitelství proti 35 obviněným, většinou kvůli majetkovým trestným činům. Soudy podle prosincových údajů uložily tresty 24 z nich, 18 pravomocně. Asi polovina řízení byla zastavena – většinou kvůli nedostatku důkazů, nebo proto, že se obviněné už nepodařilo dohledat.

I letos se bude slavit hlavně u kolínské katedrály a hlavního nádraží, kde k hromadným útokům došlo. Primátorka města Henriette Rekerová je ale přesvědčena, že opatření, mezi které patří třeba i zákaz odpalování zábavní pyrotechniky na prostranství před kolínským dómem, pomohou zlepšit silně pošramocený obraz města.

Kamery v ulicích i kontrola sociálních médií

Každý návštěvník, který se bude chtít dostat na prostranství před dómem, bude muset projít kontrolou. Na dění v centru města má dohlížet také řada nově instalovaných kamer a celou noc bude v pohotovosti koordinační štáb města.

Policie navíc sdělila, že bude monitorovat sociální sítě jako Twitter a Facebook, pokud jde o silvestrovské téma. „Chceme především vědět, jaká je atmosféra,“ uvedl policejní mluvčí. S příspěvky mají policistům pomáhat i překladatelé.