EU podepsala s Kubou dohodu o dialogu, má napomoct změnám tamní společnosti

Zprávy v 16: EU a Kuba podepsaly dohodu o spolupráci (zdroj: ČT24)

Evropská unie a Kuba podepsaly dohodu o politickém dialogu a spolupráci. Je to poprvé, co Kuba a EU mají právní rámec pro vzájemné vztahy. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová oznámila, že EU nyní přestává uplatňovat svou společnou pozici z roku 1996, kterou se dosud vzájemné vztahy řídily.

Toto rozhodnutí podle kubánského ministra zahraničí Bruna Rodrígueze znamená obnovení „normálních vztahů“ mezi Evropskou unií a Kubou. Překážkou rozvoje obchodní spolupráce mezi ostrovem a Evropou je podle kubánského ministra trvající hospodářská a finanční blokáda ze strany Spojených států.

Dohoda podle EU podpoří změny kubánské společnosti

„Vazby mezi Kubou a Evropou jsou hluboké a blízké,“ zdůraznila Mogheriniová. Připomněla, že v EU panují otazníky ohledně extrateritoriálního rozsahu amerických sankcí. „Věříme, že je nejen v zájmu ostrova a jeho obyvatel, ale v našem případě také v zájmu Evropanů tuto věc vyřešit,“ prohlásila.

Kuba podle ní nyní prochází zásadními změnami a nynější dohoda má zajistit novou úroveň vzájemných vztahů. „Bude odrážet silné kulturní, historické a ekonomické vazby,“ poznamenala šéfka unijní diplomacie.

Federica Mogheriniová
Zdroj: Reuters

O dohodě se jednalo od jara 2014, o dva roky později byl její text v Havaně parafován. Cílem je posílení dvoustranného politického dialogu i rozšíření hospodářské a rozvojové spolupráce i větší možnosti společného postupu na mezinárodní úrovni. Dohoda má podle unijní diplomatické služby podpořit změny kubánského hospodářství a společnosti. „Posiluje dialog a spolupráci s cílem podpořit udržitelný rozvoj, demokracii a lidská práva a hledat společná řešení globálních výzev,“ uvedla diplomacie EU.

Bruno Rodríguez
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Dohodu musí ratifikovat všechny země Unie

Dohodu, jejíž části v pravomoci Unie jako celku budou už nyní aplikovány prozatímně, uzavírá EU jako takzvanou dohodu smíšenou. Z evropské strany ji tedy musí ratifikovat všechny členské země podle svých národních pravidel, tedy nejčastěji rozhodnutím parlamentů.

Kubánský ministr zahraničí Rodríguez po podpisu řekl, že v současném světě je nutná spolupráce při „obraně míru a mezinárodní bezpečnosti“ a při řešení hrozeb jako jsou jaderné zbraně a klimatické změny. Dohoda je podle něj příkladem toho, jak by si Kuba přála, aby se k ní mezinárodní partneři chovali a jak ona sama se chce chovat k nim.