Rusko popřelo, že by společně s USA nabídlo bezpečný odchod rebelům z Aleppa

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov popřel informaci agentury Reuters, že Rusko a Spojené státy předložily syrským rebelům společný návrh na bezpečný odchod bojovníků i civilistů z Aleppa. Agentura o tom informovala s odkazem na představitele syrské opozice, kteří ji s návrhem měli seznámit. Syrská armáda za pomoci ruských sil ovládla další část města a má pod kontrolou už jeho velkou většinu.

Vojsko prezidenta Bašára Asada se v neděli opět přiblížilo úplnému dobytí Aleppa, které by bylo dosud největším úspěchem armády podporované Ruskem a Íránem a podle analytiků by mohlo vést ke zvratu v celé občanské válce.

Vládní jednotky postoupily na území jižně od historické městské pevnosti, u níž jsou v obležení zbytky povstalců.

Rjabkov v neděli popřel zprávy, podle kterých zástupci rebelů dostali k posouzení rusko-americký návrh na bezpečný odchod z města.

Rusko popřelo, že by společně s USA nabídlo bezpečný odchod rebelům z Aleppa (zdroj: ČT24)

„Dohody v této oblasti nebylo dosaženo, a to zejména proto, že Spojené státy trvají na podmínkách, které jsou pro nás neakceptovatelné,“ uvedl Rjabkov s tím, že to, o čem informují západní agentury, ne vždy nutně odráží realitu.

Pod dohledem OSN měli opustit město jak rebelové, jejich rodiny, tak i civilisté. V posledních dnech město opouštějí kvůli vytrvalému bombardování desítky tisíc lidí.

Civilisté v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters