Exploze u stadionu v Istanbulu zabily 38 lidí. K útoku se přihlásili kurdští Sokoli

Exploze v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Sobotní výbuchy u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas zabily 38 lidí a 155 jich zranily. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v prohlášení označil exploze za teroristický útok, jehož cílem bylo způsobit co největší škody. Policie zadržela třináct podezřelých. K útoku se přihlásila kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Vláda na neděli vyhlásila státní smutek.

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po skončení zápasu nejvyšší turecké ligy mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor těsně u stadionu. Druhá nálož vybuchla jen necelou minutu poté u oblíbeného parku Macka.

Bylo to jako v pekle, plameny šlehaly až k obloze. Pil jsem čaj v kavárně poblíž mešity. Lidé se schovávali pod stoly, ženy začaly brečet.
Omer Yilmiz
svědek výbuchu

„Nevíme to jistě, nicméně za útokem nejspíš stojí Strana kurdských pracujících (PKK),“ uvedl vicepremiér Numan Kurtulmus. K útoku se později přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). V prohlášení na internetu uvedli, že během útoku zemřeli dva jejich členové.

Odpovědnost Kurdů za útok podle televize Al-Džazíra naznačovalo to, že mezi mrtvými jsou především policisté a že k útoku došlo až dvě hodiny po skončení fotbalového zápasu. Kurdové si za cíl útoků vybírají spíš státní instituce než civilisty, upozornila televize. 

Proti našim bezpečnostním silám a proti občanům byl spáchán teroristický útok. Exploze po fotbalovém zápasu měla zabít co nejvíc lidí. Výsledkem jsou bohužel mrtví a ranění.
Recep Tayyip Erdogan
turecký prezident

Zápas sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. K explozi ale došlo až ve chvíli, kdy na místě zůstali jen policisté. Ti v momentu exploze začali hromadně střílet do vzduchu.

Útočník u stadionu podle vicepremiéra Kurtulmuse najel na hlídkující policisty s autem naloženým výbušninami. To potvrdil i ministr vnitra Süleyman Soylu, podle kterého byl útok patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. 

Druhého útočníka se policisté pokoušeli zadržet nedaleko oblíbeného parku. Sebevražedný útočník se přesto stačil necelou minutu po první explozi odpálit.  

Kromě sedmi civilistů včetně jednoho zaměstnance fotbalového klubu byli všichni mrtví příslušníky bezpečnostních složek. Jednoho mrtvého se zatím tureckým úřadům nepodařilo identifikovat. Ze zraněných je 14 lidí na jednotce intenzivní péče, dvě desítky dalších podstoupily operaci.

Turecko vyhlásilo státní smutek

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek útoky důrazně odsoudil a uvedl, že Česká republika stojí pevně při Turecku. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová řekla, že podle zjištění českého konzulátu v Istanbulu není známo, že by mezi zabitými civilisty byli cizinci. 

Premiér Binali Yildirim na neděli vyhlásil státní smutek. Státní vlajky jsou po celé zemi i na tureckých diplomatických zastoupeních v zahraničí staženy na půl žerdi. 

Turecká vláda uctila památku obětí (prezident Erdogan uprostřed)
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Na základě důkazů zajištěných v automobilu, kde byla trhavina z první exploze umístěna, policisté zadrželi podle deníku Hurriyet s odkazem na ministra Soylu třináct lidí. 

Fotbalový tým Bursaspor po útocích informoval, že všichni jeho fanoušci by měli být v pořádku. „Kontaktovali jsme své fanoušky. Vypadá to, že mezi nimi nejsou žádní zranění,“ uvedl tým na Twitteru.

Za tým Bursaspor hrál i český reprezentant Tomáš Necid. Podle tweetu sportovního komentátora Ondřeje Zlámala by všichni hráči Bursasporu včetně Necida měli být v pořádku, protože odjeli ještě před výbuchem.

Turecké bezpečnostní složky v neděli brzy ráno před stadionem kontrolovaně odpálily také podezřelé auto, napsal deník Hurriyet.  

Útoky proti bezpečnostním složkám nejsou v Turecku nijak výjimečné, častější jsou však na jihovýchodě země, kde je úřady připisují kurdským separatistům. Skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, která má vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), měla před sobotní akcí letos na svědomí nejméně dva bombové atentáty, při nichž v Istanbulu a v Ankaře zemřelo dohromady 40 lidí.

Na jiných místech Turecka útočí také teroristická organizace Islámský stát. Jen za letošní rok spáchali Kurdové nebo islamisté v Turecku pět velkých teroristických útoků.

„Nezáleží na tom, jaké jméno a metodu teroristické organizace používají. Kdykoliv udělalo Turecko krok k lepší budoucnosti, jako odpověď přišlo barbarství a chaos,“ prohlásil prezident Erdogan. Kvůli sobotním útokům Erdogan odložil jednání se svým protějškem z Kazachstánu Nursultanem Nazarbajevem.

  • 13. března 1999 - Výbuch bomby v obchodním středisku v Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých. K útoku se přihlásila Strana kurdských pracujících (PKK).
  • 15. listopadu 2003 - Dvě nálože v autech explodovaly před synagogami v centru Istanbulu; zabily 27 lidí včetně atentátníků a na 300 dalších zranily.
  • 20. listopadu 2003 - Dva mohutné výbuchy v Istanbulu na britské cíle - u britského konzulátu a u britské banky HSBC - si vyžádaly nejméně 32 mrtvých a na 400 zraněných.
  • 11. května 2013 - Při dvou pumových explozích v Reyhanli u hranic se Sýrií zahynulo 52 lidí a na 140 dalších bylo zraněno. Podle některých informací stáli za útokem bojovníci organizace Islámský stát (IS).
  • 20. července 2015 - Sebevražedný atentátník zaútočil na kulturní středisko ve městě Suruç u hranice se Sýrií, zabil 33 lidí a přes 100 zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásil IS.
  • 10. října 2015 - Dva výbuchy si v centru Ankary vyžádaly nejméně 103 mrtvé a 500 zraněných. Exploze nastaly před začátkem mírového pochodu proti násilí mezi armádou a kurdskými separatisty. Podle turecké prokuratury stála za útoky místní buňka IS.
  • 12. ledna 2016 - Výbuch v historickém centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů IS.
  • 17. února 2016 - Teroristický útok v centru metropole Ankary. Výbuch nastraženého vozidla s bombou byl namířen proti vojenské koloně. Nepřežilo ho 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která dlouhodobě bojuje proti turecké vládě.
  • 13. března 2016 - Exploze v centru Ankary si vyžádala životy nejméně 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní separatisty z kurdské strany PKK.
  • 7. června 2016 - Automobil naložený výbušninou explodoval ve čtvrti Vezneciler poblíž historického centra Istanbulu a místní univerzity v okamžiku, kdy kolem něj projížděl policejní autobus. Zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která se označuje za odnož Strany kurdských pracujících (PKK).
  • 28. června 2016 - Výbuchy a střelba na istanbulském Atatürkově letišti si vyžádaly životy 45 lidí a na 240 zraněných. Podle tureckých úřadů stál ze atentátem Islámský stát, tři pachatelé pocházeli ze zemí bývalého Sovětského svazu.
  • 18. srpna 2016 - Trojice pumových útoků, které otřásly během 24 hodin východem Turecka, si vyžádala 14 mrtvých a více než 220 zraněných. Dvě nálože vybuchly u policejních stanic, třetí zasáhla projíždějící vojenské auto.
  • 20. srpna 2016 - Pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku, zhruba 65 kilometrů od syrských hranic, připravil o život nejméně 54 lidí a skoro stovka osob byla zraněna. Za útokem zřejmě stál Islámský stát.
Vydáno pod