Kerry: Asadovy síly se bombardováním Aleppa dopouštějí válečných zločinů

Syrské vládní síly, které bombardují Aleppo, jsou zodpovědné za zločiny proti lidskosti a za válečné zločiny. Řekl to šéf americké diplomacie John Kerry, který se spolu s diplomaty z desítky evropských a arabských zemí sešel v Paříži se zástupci syrské opozice. V pátek po krátkém příměří vládní syrské jednotky v Aleppu znovu obnovily boje. Pod kontrolou už mají většinu území města.

„Slepé bombardování, které provádí režim, porušuje mezinárodní právo a v mnoha případech představuje zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. To musí přestat,“ prohlásil Kerry během společné tiskové konference se svým francouzským kolegou Jeanem-Markem Ayraultem.

Exilová opozice na konferenci v Paříži vyjádřila ochotu obnovit mírové rozhovory s vládou v Damašku „bez předběžných podmínek“, uvedl francouzský ministr zahraničí. Opozice ale mezitím ztratila značnou část svého vlivu, navíc ji ani syrský režim, ani jeho ruský spojenec nikdy neuznali, připomněla agentura AFP. 

V Ženevě budou o stažení povstalců z východního Aleppa ještě v sobotu jednat vojenští zástupci Spojených států a Ruska. Kerry při této příležitosti Rusko vyzval, aby projevilo „trochu vstřícnosti“. Jak upozornil, povstalci nevěří ani režimu, ani ruským silám a obávají se, že kdyby souhlasili s odchodem z Aleppa, aby město zachránili, budou hned napadeni. Jsou tak přesvědčeni, že mají na výběr buď zemřít v Aleppu, anebo zemřít v Idlibu.

Do Idlibu odešli Syřané z mnoha jiných oblastí, kde se povstalci vzdali a přistoupili na příměří, denně jsou ale hlášeny nálety na Idlib. „Rusko a (syrský prezident Bašár) Asad mají teď navrch, mohli by tedy projevit trochu vstřícnosti,“ poznamenal Kerry.

Z východního Aleppa odcházejí tisíce lidí

Z povstaleckých čtvrtí na východě Aleppa odcházejí v nepřetržitém proudu civilisté. Za poslední dva dny už je jich podle ruského ministerstva obrany asi 50 tisíc. „Jen během dnešního dopoledne z východních čtvrtí odešlo více než 20 tisíc civilistů,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov. Současně podle něj složilo zbraně 1217 povstalců.

„Syrská armáda ovládá 93 procent území města. Tohoto výsledku bylo dosaženo díky pozemním sílám syrské armády. Ruské ani syrské vzdušné jednotky v Aleppu nepůsobí od 18. října,“ uvedl ruský generál Sergej Rudskoj.

Vládní jednotky ovládají 93 procent území Aleppa (zdroj: ČT24)

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) pokračují prudké boje. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu síť informátorů.  

K okamžitému zastavení bojů v pátek vyzvalo Valné shromáždění OSN. 122 zemí na něm podpořilo rezoluci ohledně Sýrie, kterou předložila Kanada. Zástupci OSN také vyjádřili znepokojení nad zprávami, podle nichž zmizely stovky mužů, když přešly do oblasti kontrolované vládními vojsky.   

USA vyšlou do Sýrie dalších 200 vojáků

Americký ministr obrany Ash Carter oznámil, že Spojené státy pošlou do Sýrie dalších 200 vojáků, kteří mají pomoci kurdským a arabským bojovníkům ovládnout město Rakká, baštu radikálního hnutí Islámský stát (IS). 

Mezi těmito vojáky mají být i příslušníci speciálních operačních sil. Přidají se ke třem stovkám amerických vojáků, kteří v Sýrii už působí. Místním silám poskytují výcvik, poradenství a další asistenci, ale nesmějí se přímo zapojovat do bojových operací. Jejich nasazení schválil americký prezident Barack Obama.

obrázek
Zdroj: ČT24

Carter na bezpečnostní konferenci v bahrajnské Manámě podle médií také řekl, že úkolem vojáků bude nejen pomoci místním silám v očekávané ofenzivě na město, ale i zabránit bojovníkům IS, aby si po jeho ztrátě vytvořili jiné útočiště.

Arabsko-kurdská aliance mezitím oznámila začátek „druhé fáze“ své ofenzivy. Jejím cílem je osvobodit území ležící na západ od Rakká, a také odříznout město z tohoto směru.

Kurdsko-arabské síly v Sýrii začaly s dobýváním Rakky na začátku listopadu. Ze vzduchu je podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Ve městě podle odhadů žije asi 250 tisíc až 500 tisíc lidí.