Země EU možná debatu o kvótách oddělí od reformy unijních azylů

Země Evropské unie by mohly oddělit debatu o možném trvalém mechanismu přerozdělování žadatelů o azyl od diskuse o reformě unijního azylového systému. Novinářům to řekl první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček, který v Bruselu zastupoval Česko na posledním jednání ministrů vnitra EU za končícího slovenského předsednictví.

Právě slovenské předsednictví přišlo na podzim s konceptem „pružné solidarity“ v migrační krizi. Cílem bylo nahradit představu trvalého přerozdělování migrantů podle kvót, kterým chtěla komise ve svém návrhu reformy takzvaného dublinského systému pomáhat zemím, kam v krátké době přijde velké množství žadatelů o azyl a dostanou se tak do krizové situace.

Podobné řešení ale - stejně jako v případě už přijaté jednorázové pomoci Řecku a Itálii - odmítají především středoevropské a východoevropské státy EU. Naopak Švédsko či Nizozemsko, ale také Itálie na mechanismu trvají.

Podle slovenské představy by bylo přerozdělování buď dobrovolné a státy by mohly migrační vlnou zasažené zemi pomáhat i jiným způsobem, nebo by si alespoň mohly vybrat skupiny, které převezmou - například jen ty, kdo azyl nezískají a je jasné, že se vrátí domů, nebo třeba děti bez doprovodu.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák prohlásil po jednání, že postoje zemí se v této otázce sice přiblížily, dohoda však není. „Myslím, že i dnešní diskuse ukázala, jak nevyhnutelné je hledat kompromis. A že je vůle kompromis hledat. I ze strany zemí, které ještě donedávna tvrdě hájily své původní postoje,“ poznamenal. 

O řešení tématu (snad) rozhodne Evropská rada

Také podle náměstka Nováčka není nastupující maltské předsednictví EU v této věci nějak zásadně vymezené a „většina členských států se přikláněla ke smírnému řešení“.

Podle názoru Prahy by ale bylo nejlepší přenést otázku o této „zásadní a citlivé věci“ na program Evropské rady, tedy na summit EU, pravděpodobně zřejmě někdy na jaře. Summit - na rozdíl od ministerských jednání - rozhoduje jednomyslně.

Shodu naopak státy EU v zásadě našly na reformě systému EURODAC, tedy reformě evropské databáze biometrických údajů a Evropské azylové agentury. „Je shoda na základních stavebních kamenech. Měla by být schopna pružněji reagovat na situaci. Podpořit země, které budou potřebovat její pomoc,“ poznamenal Kaliňák.