Trumpův štáb si posvítí na úředníky, kteří prosazovali Obamovu klimatickou politiku

Americkou energetickou politiku s lednovým nástupem prezidenta Donalda Trumpa očividně čeká rozsáhlá reorganizace. Vyplývá to z dotazů, které Trumpův tým pro převzetí moci adresoval ministerstvu energetiky. Dokument, který obsahuje 65 otázek, zjišťuje možnosti zachovat v provozu zastarávající americké jaderné reaktory či se dotazuje na identitu zaměstnanců, kteří sehráli klíčovou roli při prosazování klimatické agendy dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy.

Trumpův štáb chce po ministerstvu energetiky jména pracovníků i smluvních firem účastnících se klimatických summitů a dalších jednání pod záštitou OSN a také těch, kteří pomáhali Obamově administrativě sestavit žebříček tzv. společenských nákladů za emise CO2.

Žebříček vláda používala k demonstraci výhod nových klimatických pravidel. Na vytvoření žebříčku spolupracovali experti z Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA). Lidé z EPA měli též klíčový podíl na vypracování „Clean Power Plan“, ústředního prvku Obamovy klimatické politiky zaměřené na snížování emisí oxidu uhličitého - především těch produkovaných uhelnými elektrárnami.

Osmileté úsilí Obamova týmu dosáhnout nové globální klimatické dohody a nasměrovat Spojené státy k většímu využívání „čistší“ energie (Clean Power Plan počítá do roku 2030 s trojnásobným zastoupením obnovitelných zdrojů při výrobě elektřiny) nyní tvrdě narazí. Trump opakovaně zdůraznil, že je proti odstavování uhelných elektráren, jelikož to USA stojí příliš pracovních míst.

Přednost mají zastánci ropného a plynárenského průmyslu

O záměrech Trumpovy administrativy otočit v daném ohledu kormidlem jasně svědčí čtvrteční jmenování Scotta Pruitta novým šéfem zmiňované federální agentury EPA. Pruitt je vyhlášeným skeptikem vůči existenci klimatické změny a doteď působil jako generální prokurátor Oklahomy, tedy státu, který je největším producentem ropy a zemního plynu v rámci celých Spojených států.

Trump navíc zřejmě jmenuje novou ministryní vnitra členku Sněmovny reprezentantů Cathy McMorrisovou Rodgersovou, která se rovněž staví odmítavě k možným negativním dopadům způsobeným změnou klimatu. McMorrisová Rodgersová je hlasitou zastánkyní rozvoje ropného a plynárenského průmyslu. Její jmenování do čela ministerstva vnitra by podle agentury Reuters znamenalo snazší přístup těžařů do národních parků či indiánských rezervací od arktických oblastí po Mexický záliv.

CNN: šéfem diplomacie nebude Giuliani

Někdejší newyorský starosta Rudy Giuliani nebude příštím ministrem zahraničních věcí USA, poté, co ho Trump vyřadil ze svého užšího výběru. S odvoláním na zdroj v Trumpově štábu o tom informovala televize CNN.

Budoucí muž číslo jedna v Bílém domě hodlá zveřejnit jméno svého ministra zahraničí v nadcházejícím týdnu. V úvahu připadá hlavně bývalý neúspěšný prezidentský kandidát za republikány Mitt Romney, kterého média označují za favorita. V užším výběru je také Rex Tillerson, který je generálním ředitelem ropného gigantu Exxon Mobil.

Ve Washingtonu se připravuje pódium pro Trumpovu inauguraci (zdroj: ČT24)
  • Washington se mezitím připravuje na inauguraci, která proběhne přesně za 6 týdnů. Novináři včetně zpravodaje České televize Martina Řezníčka si mohli poprvé prohlédnout zblízka obrovské pódium, které kvůli této události vzniká před Kapitolem. Pódium bude muset unést bezmála půl druhého tisíce hostů.