Srdce diamantového průmyslu leží na západě Indie

Horizont ČT24: Diamantová dílna v Indii (zdroj: ČT24)

Hodnota diamantů roste o pět až 10 procent ročně. Stala se tak z nich dobrá investice. Srdce diamantového průmyslu leží v západoindickém městě Surat. Rukama 800 tisíc zaměstnanců projde 90 procent všech diamantů na světě. Teď navíc dostali nový impuls – právě zde otevřel svou pobočku Mezinárodní institut pro klasifikaci a výzkum diamantů (IIDGR).

Řezání, broušení a leštění vzácného nerostu má v Suratu dlouholetou tradici. „Uznávají nás na celém světě, a to především na trhu, jakým je Čína. Na tu se chceme zaměřit. Je to velmi dobrá zpráva i pro zdejší komunitu v Indii, protože diamanty se budou řezat a leštit v Suratu,“ konstatoval prezident IIDGR Jonathan Kendall.

Nová laboratoř používá k testování kvality minerálů nejmodernější přístroje - hodnotí barvu, čistotu, brus a karátovou váhu. Jejich majitelé můžou podle přiděleného čísla sledovat výsledky průběžně na internetu.

Diamantový průmysl v indickém Suratu
Zdroj: ČT24

Certifikát zvyšuje důvěru v pravost diamantů a má vyloučit, že nepocházejí z nelegálních obchodů třeba se zbraněmi. „Pověst značky se musí rozvíjet. Když vznikne důvěra, pomůže to růstu obchodu, ze kterého bude profitovat jak (společnost) De Beers, tak my,“ podotkl zakladatel firmy Venus Diamonds Šaventibhaj Šah.

Společnost De Beer má jako jeden z nejsilnějších hráčů na diamantovém trhu podobná testovací centra v Londýně a Antverpách. V Indii vsadila ale na jistotu – země vyváží opracované diamanty za téměř dvě miliardy dolarů ročně a v prodeji diamantových šperků patří k pěti nejúspěšnějším státům na světě.