U Šalamounových ostrovů udeřilo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály, které mělo epicentrum 70 kilometrů od Šalamounových ostrovů, způsobilo výpadky elektřiny a lidem v oblasti nefungovaly telefony. Úřady vydaly varování před tsunami, ta ale nakonec zřejmě nepřesáhla pár desítek centimetrů.

Úřady varovaly ostrovy v Pacifiku před několikametrovými vlnami, výstraha ale byla následně zrušena. Lidé kvůli ní opouštěli pobřežní oblasti, místy prý byly slyšet sirény. Žádné oběti ani škody nejsou hlášeny.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 30 kilometrů západně od ostrova San Cristóbal. Otřesy podle americké geologické služby USGS vycházely z hloubky 48,7 kilometru. Následné otřesy měly sílu kolem pěti stupňů.

„Bylo to jedno z nejsilnějších a nejdelších zemětřesení, které jsem zažil,“ citovala televize CNN jednoho z obyvatel hlavního města Honiara. „Nacházím se v centru města, spolu se sousedy kontrolujeme situace, škody nepozorujeme, ale v tuto chvíli jsme bez elektřiny,“ dodal.

Recepční v místním hotelu s casinem prohlásila, že otřesy trvaly pět minut. Měla pocit, že plave na vodě. „Nemáme zkušenosti s takovými zemětřeseními. Bylo velké,“ sdělila. 

Šalamounovy ostrovy, které se rozkládají severovýchodně od Austrálie, tvoří více než 200 obydlených ostrovů. Celkem tam žije asi 550 tisíc lidí. Ostrovy leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení.