Steinmeier: Základy OBSE se drolí, někteří členové jsou lhostejní

Principy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se drolí a některé členské státy jsou lhostejné k jejich porušování, je přesvědčen německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Řekl to při zahájení dvoudenního zasedání asi padesáti ministrů zahraničí zemí OBSE v Hamburku, které se má zabývat hlavně konflikty na Ukrajině a v Sýrii. Jednání provázejí přísná opatření - o bezpečnost se stará přes deset tisíc policistů.

„Před více než čtyřiceti lety jsme se v závěrečném aktu z Helsinek přihlásili ke společným principům a závazkům. Principům a závazkům, které tvoří základ naší spolupráce. Ale tento základ není samozřejmý, drolí se,“ řekl šéf německé diplomacie.

„V našich řadách se šíří relativismus, připravenost k širokému výkladu našich principů a u některých i lhostejnost, když přijde na to postavit se za naše společné standardy a bránit je,“ konstatoval také Steinmeier, pro něhož jde o poslední takovéto setkání ve funkci. V únoru příštího roku by se měl stát německým prezidentem.

Žádný posun v otázce Ukrajiny

Že jeho poslední taková schůzka nejspíš žádný diplomatický průlom nepřinese, ukázal hned v úvodu setkání spor o situaci na východní Ukrajině, kde se stále nedaří prosadit v praxi minské dohody.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin z nedodržování dohody obvinil Rusko, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov to ale odmítl a vyzval Západ, aby ukončil „bojechtivou“ rétoriku. Dojem, že Rusko představuje ohrožení, označil ministr za mýtus. „K přímým rozhovorům mezi Kyjevem a Donbasem není žádná alternativa,“ zdůraznil.

Americký ministr zahraničí John Kerry zopakoval, že ruské obsazení Krymu je v rozporu s mezinárodním právem. Ukrajinu opět vyzval, aby důsledněji bojovala proti korupci. Varoval tak před nebezpečím autoritářského populismu.

Ruská ilegální anexe Krymu a destabilizace východní Ukrajiny je v příkrém rozporu s principy OBSE.
Federica Mogheriniová
šéfka diplomacie EU

Setkání se za Českou republiku účastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle něj se i neformální jednání neslo ve znamení výtek ze strany ruského ministra zahraničí na adresu Evropské unie. „V jeho vidění je Rusko to, které se pouze brání něčemu, co si stále více uzurpuje vlivu a co ho stále tlačí do defenzivy, a to je samozřejmě vidění, které my nesdílíme,“ podotkl Zaorálek.

Přísná bezpečnostní opatření? Zkouška na G20 s Trumpem

Jednání v Hamburku doprovází přísná bezpečnostní opatření. Na bezpečnost města i zhruba 1300 diplomatů a stovek novinářů dbá více než 10 tisíc policistů. Nasazeny jsou i vrtulníky a speciální jednotky.

Policie tvrdí, že opatření jsou zároveň generální zkouškou na summit skupiny G20, který se v Hamburku bude konat příští rok v červenci a jehož by se měl zúčastnit i zvolený americký prezident Donald Trump.

Události: Manévry při jednání diplomatů zemí OBSE v Hamburku (zdroj: ČT24)

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vznikla v roce 1995 z Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (též Helsinská konference) a je největší mezinárodní organizací zaměřenou na otázky bezpečnosti. Jejími členy je 57 států z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Závěrečný akt Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, kterému předcházela horečná několikaletá jednání mezi oběma znepřátelenými bloky studené války, vedenými Spojenými státy americkými a Sovětským svazem, byl podepsán 1. srpna 1975 ve finské metropoli Helsinky.