Řecký soud odmítl vydat turecké zběhy. Byli by v ohrožení života

Atény odmítly vydat do Turecka poslední dva ze skupiny osmi tureckých vojáků, kteří do Řecka uprchli po červencovém neúspěšném pokusu o převrat. Řecká justice tak u celkem pěti z nich uznala, že by jim nebyl v Turecku zajištěn spravedlivý soud a že by byli ve vážném ohrožení života. U tří zbývajících ale trvá na jejich vydání do vlasti.

Žádné rozhodnutí není stále ještě konečné. To zřejmě zůstane na řeckém ministrovi spravedlnosti. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu ve středu vyzval Atény k okamžitému vydání všech osmi osob.

Vojáci přiletěli do Řecka vrtulníkem několik hodin po neúspěšném pokusu o státní převrat. Ve skupině vojáků, kteří doletěli do přístavu Alexandrupoli na palubě armádního vrtulníku, jsou dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři. Uprchlíci jsou nyní drženi na policejním komisařství v bývalé olympijské vesnici nedaleko Atén.

Po nezdařeném převratu, o kterém si mnozí kritici prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana myslí, že jej zosnoval on sám, uprchlo zejména do Evropy mnoho tureckých vojáků žádajících o azyl. V Turecku dál pokračují rozsáhlé čistky, které se dotkly prakticky všech státních institucí i mnoha soukromých společností.