Německé volby můžou ovlivnit hackeři, varuje kontrarozvědka

Množí se indicie, že německé parlamentní volby v příštím roce se někdo pokusí ovlivnit hackerskými útoky, řekl v Berlíně šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen. Ohroženi podle něj mohou být poslanci i členové vlády. Minulý týden před nebezpečím hackerských útoků během voleb varoval i šéf německé zpravodajské služby Bruno Kahl.

„V politické oblasti pozorujeme stále agresivnější kybernetickou špionáž. Vidíme možné ohrožení pro členy vlády, poslance Spolkového sněmu a spolupracovníky demokratických stran,“ uvedl Maaßen, který stojí v čele německé civilní kontrarozvědky – Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV).

Varoval také, že by se ve volební kampani mohly objevit informace získané hackerskými útoky, jejichž cílem je diskreditace politiků.

„Propaganda a dezinformace, kybernetické útoky, kybernetická špionáž a kybernetické sabotáže jsou součásti hybridních hrozeb pro západní demokracie,“ konstatoval Maaßen, jehož úřad v posledních měsících zaznamenal výrazný nárůst pokusů o útoky zaměřené na politické strany a poslanecké frakce.

Hackerským útokům v minulosti v Německu čelila například Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové nebo Spolkový sněm. Loni v dubnu se hackerům podařilo proniknout do parlamentní počítačové sítě a k osobním údajům o poslancích a jejich asistentech, ale i k interním materiálům jednotlivých poslaneckých klubů a většiny výborů.

O vlivu hackerských útoků na demokratické volby se v poslední době mluvilo zejména v souvislosti s hlasováním o prezidentovi Spojených států. V posledních týdnech americké kampaně se na veřejnost po hackerském útoku dostala komunikace vedení Demokratické strany. Spekuluje se o tom, že za útokem stálo Rusko, což Moskva popírá.