Evropská unie se přiblížila zrušení víz pro Ukrajince a Gruzínce

Evropský parlament a Rada EU, tedy členské země, se shodly na úpravách vízových pravidel. Změny umožní snazší zastavení bezvízových cest pro občany třetích zemí. Novelizací pravidel, která existují od roku 2013, státy osmadvacítky podmínily zrušení víz pro krátkodobé cesty občanů Ukrajiny, Gruzie a Kosova.

Změny, na nichž také v souvislosti s úvahami o možném budoucím zrušení víz pro občany Turecka trvalo například Německo, takzvaný „suspensivní mechanismus“ posilují. Pro členské státy bude snazší upozornit na okolnosti, které k pozastavení bezvízového cestování mohou vést. Evropská komise bude moci tento krok také spustit sama na základě vlastních zjištění.

Pozastavení cest bez víz se bude moci dotknout jen určitých kategorií občanů dotčené třetí země, uvedl v tiskové zprávě Evropský parlament.

Možnými důvody k zásahu by byl například pokles zájmu třetí země spolupracovat na zpětném přebírání svých občanů, kteří na pobyt v EU ztratí nárok – třeba po neúspěšné žádosti o azyl. Zmíněn je také „výrazný nárůst rizik“ pro vnitřní bezpečnost a veřejný pořádek členských zemí Unie.

Bezvízové cestování bude možné přerušit nejprve na devět měsíců, rozhodovací proces má být navíc rychlejší. V této době se státy a komise budou snažit zjednat nápravu stavu, který k pozastavení vedl. Pokud se to nepodaří, bude možné prodloužení o dalších osmnáct měsíců.

Komise může také navrhnout přesun dotčené třetí země zpět mezi státy, jejichž občané k cestám do EU víza potřebují. Komise má také každoročně informovat státy i europarlament, zda třetí země s bezvízovým stykem plní potřebná kritéria.

„Stávající mechanismus není dostatečný a nyní bude vylepšen. Zároveň by fakt, že jsme dosáhli dohody, měl otevřít dveře dalším rozhovorům o vízové liberalizaci se zeměmi, které plní potřebná kritéria,“ uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák, jehož země do konce roku Evropské unii předsedá. 

S věcí ve čtvrtek vyslovili souhlas velvyslanci unijních zemí, nyní musí dohodu potvrdit europarlament a pak ještě na závěr formálně opět státy Unie. Upravovaná pravidla se nevztahují na Velkou Británii a Irsko.

Podle listu Ukrajinska pravda se v Evropském parlamentu o zrušení víz Ukrajincům a Gruzíncům nejspíše bude hlasovat 18. ledna. Turecko, které je dalším z možných kandidátů na zavedení bezvízového styku, podle Evropské komise v posledních týdnech v zásadě nijak nepokročilo v plnění podmínek, jež EU žádá. Podle zprávy EK chybí Ankaře stále sedm bodů, od zavedení biometrických pasů po novou protiteroristickou legislativu či dohodu o operační spolupráci s Europolem.