Podle papeže Františka chybí Evropě vůdci, kteří by ji posunuli kupředu

Podle papeže Františka postrádá Evropa politické vůdce, kteří by ji posunuli kupředu. V interview s belgickým týdeníkem Tertio hovořil také o sdělovacích prostředcích, které mají podle něj zodpovědnost a měly by se vyhnout zejména dezinformacím, jimiž se páchají největší škody.

„V současné době chybějí vůdci; Evropa potřebuje vůdce, kteří by ji posunuli vpřed,“ odpověděl papež na otázku ohledně dávného závazku evropských zemí nedopustit už nikdy válečný konflikt. Podle hlavy katolické církve tento závazek nebyl brán vážně, protože po první světové válce přišla druhá a po ní „třetí, kterou zažíváme teď po kouskách“.

„Svět je ve třetí světové válce: Ukrajina, Blízký východ, Afrika, Jemen…,“ vyjmenoval papež současná ohniska konfliktů.

František také uvedl příklady politiků, kteří podle něj skutečně pracovali na tom, aby byl v Evropě mír. Jmenoval poválečného spolkového kancléře Konrada Adenauera, někdejšího francouzského ministra zahraničí Roberta Schumana či dřívějšího italského premiéra Alcida De Gasperiho.

Média nesmí onemocnět koprofilií

K otázce médií František v rozsáhlém rozhovoru mimo jiné řekl, že mají možnost formovat názor, a to dobrý, nebo špatný.

„Ve své podstatě jsou (média) pozitivní. A samozřejmě tak jako my všichni jsme hříšníci, také média mohou sejít ze správné cesty. Mohou být náchylná k pomluvě (tedy pomlouvat a pošpinit lidi), zejména v politice,“ uvedl papež.

Největší škodu ale mohou podle papeže média napáchat dezinformacemi. Pokud „o nějaké situaci řeknou jen část pravdy, a tu druhou ne“, nasměrují tak názor lidí pouze jedním směrem. Média by podle hlavy katolické církve také neměla „onemocnět koprofilií“, tedy neměla by podle něj vyhledávat vždy jen informace o skandálech a přinášet zprávy o špatných věcech, i když jsou pravdivé.