Severokorejští hackeři řídí útoky i z Číny, řekl ČT přeběhlík

Svědectví severokorejského přeběhlíka o hackerech (zdroj: ČT24)

Soul v úterý oznámil, že se severokorejští hackeři vůbec poprvé nabourali do systémů jihokorejské armády, přičemž se zmocnili citlivých informací. KLDR odpovědnost za kybernetické útoky dlouhodobě odmítá. Jeden z přeběhlíků ale České televizi popsal, jak funguje severokorejská hackerská jednotka „Odbor 121“. Podle něj operuje i z Číny.

Podle přeběhlíka Kim Hung-kwanga působí severokorejští hackeři v čínském městě Šen-jang u hranic s KLDR. „Je to zvláštní jednotka známá jako Odbor 121, schopná ničit významné cíle infrastruktury,“ říká bývalý profesor počítačové vědy na Technologické univerzitě v Hamhungu.

Sám utekl z KLDR před dvanácti lety a tvrdí, že má v hackerské jednotce bývalé studenty. Na servery v Číně se podle něj napojovali dávno předtím, než měla Severní Korea vlastní internet. „KLDR založila tuto jednotku v roce 1998. V té době měla kolem 500 členů. Dnes je ve výcviku kolem pěti tisíc lidí,“ konstatoval Kim Hung-kwang.

KLDR
Zdroj: ČT24

Základna má být v hotelu Čchilbo-san. Analýzy amerických expertů ukazují do podzemí restaurace, která je součástí hotelu. Kybernetické útoky jsou nebo přinejmenším byly řízeny právě odsud, i když je mimořádně obtížné získat důkazy, čeho přesně jsou severokorejští hackeři schopní.

Připisují se jim útoky na jihokorejské i americké instituce včetně filmového studia Sony Pictures, které zparodovalo vůdce. „KLDR nemá prostředky na rozvoj hardwaru i softwaru. Výroba a infrastruktura pro výrobu hardwaru stojí spoustu peněz. Ale software je něco jiného – stačí posbírat chytré lidi a rozvíjet programy,“ upozornil přeběhlík.