Pád letounu s fotbalisty: Šéf aerolinek v poutech, dispečerka uprchla ze země

Bolivijské úřady zadržely šéfa letecké společnosti LaMia v souvislosti s pádem letounu s brazilskými fotbalisty. Podle generálního prokurátora je podezřelý z porušení bezpečnostních předpisů. Letová dispečerka navíc uprchla do Brazílie, kde údajně žádá o azyl. Bolívie vyzvala brazilské úřady k jejímu vyhoštění.

Vyšetřování se zaměřuje na možné porušení bezpečnostních pravidel. „Může se z toho však snadno stát případ zabití,“ prohlásil Guerrero.

Šéf aerolinek Gustavo Vargas byl spolu se dvěma zaměstnanci zadržen a předveden k výslechu na prokuraturu ve městě Santa Cruz, odkud minulý týden vzlétl stroj s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense směrem do Kolumbie.

Záchranář na místě nehody letadla s brazilskými fotbalisty
Zdroj: Jaime Saldarriaga/Reuters

Osudný let odstartoval i přesto, že neměl v nádrži normami požadovanou rezervu paliva, ale pouze množství nutné na odhadovanou dobu letu. Posádku stroje na to upozorňovala rovněž letová dispečerka Celia Castedová - přesto nechala stroj vzlétnout.

Žena s více než dvacetiletou zkušeností v oboru před několika dny údajně v obavách o svou bezpečnost prchla z Bolívie. Podle médií se snaží získat azyl od brazilských úřadů. Bolivijský ministr vnitra Carlos Romero prohlásil, že se nelegálně vyhnula hraničním kontrolám ve snaze uniknout spravedlnosti.

„Neexistuje argument, který by ospravedlnil žádost o azyl,“ prohlásil Romero s tím, že by žena hledaná kvůli vyšetřování tak závažného případu měla být brazilskými úřady automaticky vyhoštěna.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na palubě letounu byli kromě posádky brazilští fotbalisté, jejich doprovodný tým a novináři, kteří letěli na finále Jihoamerického poháru. Ze 77 lidí přežilo šest - tři fotbalisté, novinář a dva členové palubního personálu.