Osobností roku 2016 podle Time je Trump: Symbol vzestupu nacionalistů

Osobností roku 2016 vyhlásil magazín Time Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Osobností roku 2016 podle časopisu Time je budoucí americký prezident Donald Trump. Miliardář, který proslul řadou kontroverzních výroků, se dokázal z pozice outsidera probojovat za republikány až do Bílého domu. Time vybíral nejvlivnější osobnost světa už podevadesáté.

Tradiční fotografie na obálce časopisu zachycuje Trumpa sedícího v křesle ve svém apartmá v newyorském mrakodrapu Trump Tower. „Je to pro mě velká čest, hodně to znamená,“ okomentoval Trump rozhodnutí časopisu Time. List připomíná, že Amerika je hluboce rozdělená v názoru na to, zda má realitní magnát špatný nebo dobrý vliv, což je pro něj výzva do budoucna.

Zmiňuje také, že Trump byl televizní hvězdou a známým provokatérem, který najednou míří do Bílého domu a čekají ho večírky s lidmi, kteří ho dosud nebrali vážně.

Kdo jiný měl tento rok větší vliv a byl větším překvapením než to všechno, co udělal on v roce 2016?
Nancy Gibbsová
šéfredaktorka časopisu Time

Jeho stoupenci doufají, že se postaví zavedeným elitám. Představuje pro ně naději na historickou změnu. Jeho kritici mají obavy, že bude ničit základní hodnoty, jako je slušnost, a jeho vláda povede k posílení rasismu či sexismu v USA.

„Útoky na pravdu a logiku Trumpovi neublížily, naopak jej posílily. Jeho vítězství odráží vzestup nacionalistů po celém světě, od Británie po Filipíny,“ zdůrazňuje Time ve svém komentáři.

Time připomíná, že nejnovější technologie včetně rychlých počítačů změnily způsob práce, ale i způsob uvažování a lidské city. V USA se tak stal prezidentem muž, který denně o všem bez zábran tweetoval a posílal tak přímé vzkazy americkému lidu.

Podle časopisu demokratka Hillary Clintonová prohrála se svou strategií, že bude zdůrazňovat politická řešení a charakter svého protivníka, přičemž udělá z voleb de facto referendum o Trumpovi.

Lidé totiž tolik nechtěli zkušenosti a charakter, ale v první řadě požadovali změnu. „Rok 2016 byl rokem jeho vzestupu; rok 2017 bude rokem jeho vlády, a jako u všech nově zvolených představitelů, má i on šanci splnit sliby a vzepřít se očekávání,“ píše Time.

Mezi skupinu dalších vlivných osobností zařadila redakce vedle Clintonové například tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či anonymní hackery stojící za velkými mezinárodními kybernetickými útoky.

Časopis si zakládá na tom, že nejde o ocenění, nýbrž o výběr symbolu doby - těmi byli v minulosti i Hitler, Stalin či současný šéf Kremlu Vladimir Putin.

Osobnost roku časopisu Time není a nikdy nebylo cenou. Nejde o podporu. Není to soutěž v popularitě, ale uznání světa takový, jaký je, a nejvlivnějších osobností a sil tvarujících svět – k lepšímu nebo k horšímu.
Magazín Time

První ženou na titulní straně se stala před druhou světovou válkou rozvedená Wallis Simpsonová, která málem způsobila pád britské monarchie, připomíná BBC s tím, že osobností roku už byla vyhlášena i královna Alžběta II., prvním Afroameričanem pak v roce 1963 Martin Luther King.

Loni se stala osobností roku německá kancléřka Angela Merkelová v souvislosti se svým vstřícným postojem k běžencům proudícím po statisících do Evropy. Time ji označil za morální vůdkyni.

„Říkal jsem vám, že mě Time nikdy nezvolí osobností roku navzdory tomu, že jsem hodně populární. Místo toho vybrali člověka, který ničí Německo,“ prohlásil tehdy miliardář.