Obama na floridské základně obhajoval snižování počtu vojáků v zahraničních operacích

Obama pronesl poslední projev jako vrchní velitel ozbrojených sil USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Barack Obama naposledy jako vrchní velitel sil USA obhajoval svou strategii boje proti terorismu. Ta se opírá o nasazování speciálních jednotek a spoléhání na pomoc místních spojenců. Například v Iráku tak klesl počet amerických vojáků na desetinu a proti takzvanému Islámskému státu bojují hlavně irácká armáda a kurdské milice. Nástupce Obamy Donald Trump slibuje v boji s islamisty tvrdší postup.

Obama vystoupil na MacDillově letecké základně ve floridské Tampě, kde vychválil schopnosti amerických vojáků. Připomněl, že od jeho zvolení před osmi lety klesl počet amerických vojáků v Iráku ze 180 tisíc na dnešních 15 tisíc. 

Lepší než falešné sliby, že můžeme eliminovat terorismus shazováním více bomb, rozmisťováním stále většího množství vojáků nebo budováním plotů směrem k okolnímu světu, musíme se na teroristické nebezpečí podívat v dlouhodobé perspektivě a mít strategii, která bude inteligentní i udržitelná.
Barack Obama

Připoměl, že za jeho působení se díky operaci speciálních jednotek Navy SEALs podařilo zlikvidovat Usámu bin Ládina, několikanásobně pak stoupl počet útoků bezpilotních letadel mířících na islamisty v Asii a Africe.

Velké vojenské nasazení v Iráku i Afghánistánu je neudržitelné

Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta byl pro Obamu, který se stal prezidentem v době, kdy už byli Američané unavení zdlouhavými dvěma válkami v Asii, přechod k omezeným vojenským intervencím přirozeným projevem jeho zahraniční politiky. Obama je prý nadále přesvědčený, že udržování velkých kontingentů v Iráku a Afghánistánu je dlouhodobě neudržitelné.

„Strategie, kterou prezident Obama zavedl, je účinnější,“ prohlásil Earnest s poukazem na nižší vojenské ztráty a menší finanční výdaje. 

Boje o Mosul
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Co přinese Trumpova vláda?

Formující se administrativa Donalda Trumpa slibuje vůči islamistům důraznější postup. „Vyhrneme si rukávy a v prvních sto dnech věnujeme pozornost armádě. Dáme vojákům, námořníkům, letcům i příslušníkům pobřežní stráže prostředky a výcvik, aby mohli bránit svůj národ. Dostanou za úkol zničit ISIS, aby už nemohl ohrožovat naše lidi nebo inspirovat k násilí v naší vlasti,“ uvedl budoucí viceprezident Mike Pence.

Kromě důraznějšího postupu proti islamistům ovšem Trump mluvil také o plánech vojenskou přítomnost v zahraničí spíše omezovat a v řešení krizí se angažovat jen tehdy, pokud to bude v souladu s národními zájmy.