Bilance zemětřesení v Indonésii přesáhla 100 mrtvých

Bilance silného zemětřesení, které zasáhlo ve středu brzy ráno místního času provincii Aceh v severní Indonésii, se zvýšila na 102 mrtvých. Zraněných je téměř 600. Podle místních úřadů bilance zřejmě dál poroste, protože množství lidí zůstává uvězněno pod troskami. Jednalo se o otřesy magnitudy 6,5 stupně.

„Zemětřesení bylo silně cítit a mnoho lidí zpanikařilo a hrnuli se ven, jak se domy hroutily,“ popsal v prohlášení Sutopo Nugroho z národního úřadu pro řízení katastrof (BNPB). Fotky na sociálních sítích ukazují budovy v rozvalinách, spadlé elektrické vedení a lidi shromážděné venku na nárožích, uvedla agentura Reuters.

Nejvíce postiženou oblastí je pobřežní okres Pidie Jaya. Právě tato oblast byla nejblíže centru otřesů. Agentura AP uvedla, že se v Pidie Jaya zřítilo nejméně 125 domovů, 105 obchodů a 14 mešit. Mezi mrtvými jsou i děti. Lidé umírali také v sousedním okrese Bireuen. 

V Pidie Jaya se nedostává vyprošťovací techniky, na televizních snímcích bylo vidět, jak záchranáři vynášejí těla mrtvých ze sutin. Prezident Joko Widodo nařídil, aby se do záchranné operace zapojily všechny vládní agentury.

Svědci popsali otřesy jako pocitově horší než ničivé zemětřesení, které Aceh postihlo v roce 2004.

Americká geologická služba USGS uvedla, že ohnisko bylo v hloubce 17 kilometrů pod mořem u severovýchodního pobřeží provincie Aceh. Varování před tsunami nebylo vydáno. Podle BNPB bylo po počátečním zemětřesení cítit ještě nejméně pět následných otřesů. 

Indonésie leží v místě, kde se stýkají kontinentální desky, a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení. Každý rok je jich na souostroví zaznamenáno na 7000.