Kommersant: Rusko možná omezí provoz letadlové lodi Admirál Kuzněcov

Nedávné havárie palubních letounů na ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov mohou výrazně ovlivnit letové plány ruských leteckých sil při bombardování povstaleckých pozic v Sýrii. Napsal to ruský list Kommersant. Pokud se příčiny havárií nepodaří brzy odstranit, bude část palubního letectva Admirála Kuzněcova převedena na pozemní leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja.

Od poloviny listopadu přišlo ruské letectvo o dva stroje, které se neúspěšně pokusily o přistání na palubě Admirála Kuzněcova, jediné ruské letadlové lodi. Nejprve havaroval stíhací letoun MiG-29, minulou sobotu pak stroj Su-33, který nezachytila palubní brzdící lana. V obou případech se piloti katapultovali a z nehody vyvázli bez zranění.

Kommersant s odvoláním na zdroje z ministerstva obrany napsal, že pokud se příčiny havárií nepodaří v brzké době odstranit, generální štáb převede osm letounů Su-33 a dva MiG-29 na pozemní základnu Hmímím, odkud budou startovat k bombardování cílů v Sýrii.

Admirál Kuzněcov operuje ve východním Středomoří od počátku listopadu. Podle západních expertů loď spuštěná na vodu v roce 1985 neodpovídá soudobým technickým řešením a pro bojové operace je nevyhovující.

Vydáno pod