Trump jmenoval do vlády svého soupeře z primárek Carsona

Nově zvolený americký prezident Donald Trump si jako budoucího ministra bytové výstavby a rozvoje měst zvolil svého bývalého soupeře z primárek Bena Carsona. Někdejší neurochirurg je považován za reprezentanta konzervativních, křesťansky orientovaných republikánů.

Carson nemá stejně jako Trump žádné zkušenosti s výkonem vládních nebo veřejných funkcí. Ještě nedávno prohlásil, že se k obsazení vládního postu necítí dostatečně kompetentní. Návrh na ministerskou funkci nicméně nakonec přijal. „Myslím, že mohu významně přispět k posílení nejchudších komunit,“ řekl po jmenování pětašedesátiletý černošský lékař.

Trump na Carsona během primárek tvrdě útočil, tvrdil o něm, že je „patologicky prchlivý“. Když ale Carson ze souboje o Bílý dům odstoupil, budoucího prezidenta podpořil.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump ve formování svého kabinetu poměrně rychle pokračuje. Minulý týden jmenoval bankéře Stevena Mnuchina ministrem financí a investora Wilbura Rosse ministrem obchodu. Na post ministryně vzdělávání byla nominována Betsy DeVosová a ministryní dopravy by se měla stát Elaine Chaová, manželka vůdce senátní republikánské většiny Mitche McConnella. Na vlivný post ministra obrany si Trump vybral penzionovaného generála Jamese Mattise.

Napjatě se očekává Trumpova nominace do funkce ministra zahraničí. Podle agentury AP se výběr zúžil z původních čtyř osobností na dvě - bývalého starostu New Yorku Rudyho Giulianiho a prezidentského kandidáta republikánů z roku 2012 Mitta Romneyho. Otevřeny prý přesto zůstávají i jiné možnosti.