Junckerův mluvčí obrací v kauze Castro: Pražské jaro byl historický zvrat

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker odpoví na otevřený dopis čtrnácti českých a slovenských europoslanců, aby se distancoval od slov svého mluvčího. Ten minulý týden na dotaz ČT uvedl, že hodnotit zesnulého kubánského vůdce Fidela Castra jen na základě toho, že podporoval invazi do Československa v roce 1968, je zúženým pohledem na realitu a Castra je třeba hodnotit globálně.

Evropská komise vydala po Castrově úmrtí prohlášení podepsané Junckerem. Stálo v něm, že s Castrovou smrtí ztratil svět člověka, který „byl pro mnohé hrdinou“ a jehož odkaz posoudí až historie. Formulace o hrdinovi vzbudila v Česku a na Slovensku údiv.

Junckerův mluvčí Margaritis Schinas pak připomínku Castrovy podpory vstupu sovětských vojsk do Československa označil za „velmi úzký pohled na realitu“. Po vlně kritiky bere nyní zpátečku.

„Předseda Evropské komise řekl, že Fidel Castro byl hrdinou pro mnohé. Hrdina pro mnohé neznamená hrdina pro všechny. Nechci, aby tu byly jakékoliv pochybnosti o tom, že potlačení pražského jara bylo bodem obratu v moderních evropských dějinách. Evropská komise má k této historické události plný respekt,“ zdůraznil Schinas.

Čtrnáct českých a slovenských europoslanců vyjádřilo znepokojení z reakce Komise a především se ohradilo proti Schinasovým slovům s tím, že jeho výroky pokládají za arogantní. Mluvčí podle nich projevil šokující neznalost faktů a naprosté nepochopení historie. Junckera vyzvali, aby se od Schinasových slov o roce 1968 veřejně distancoval.