Britský nejvyšší soud řeší, zda se k brexitu musí vyjádřit parlament

Britský nejvyšší soud se začal zabývat odvoláním vlády proti rozhodnutí vrchního soudu, že k plánovanému odchodu Británie z Evropské unie se musí vyjádřit parlament. Projednávání případu je veřejné a má skončit až ve čtvrtek. Verdikt je očekáván počátkem nadcházejícího roku. Podle místních komentářů se jedná o jednu z nejvýznamnějších ústavních kauz posledních mnoha let.

Vrchní soud počátkem listopadu rozhodl, že proces takzvaného brexitu nemůže z ústavních důvodů začít bez souhlasu parlamentu. Vláda je naopak přesvědčena, že má pro takový krok mandát daný referendem, v němž se koncem června Britové vyslovili pro odchod z EU a jehož výsledek by měli všichni respektovat.

Podle médií je nepravděpodobné, že by zákonodárný sbor, přestože většina jeho členů byla pro setrvání v EU, šel proti výsledku referenda. Avšak případné zamítnutí vládního odvolání a následné projednávání brexitu v parlamentu může zdržet březnový termín oficiálního zahájení odchodu, který stanovila premiérka. Také může vyvolat spory o podmínky, za jakých má odchod probíhat.

Mluvčí premiérky Theresy Mayové po listopadovém rozsudku vrchního soudu uvedla, že všechny nezbytné přípravy k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o fungování EU, který se týká odchodu ze společenství, budou i přes soudní rozhodnutí pokračovat.

Zpravodaj ČRo: Termínem brexitu je stále březen 2017 (zdroj: ČT24)

Pro případ, že 11 členů nejvyššího soudu zamítne odvolání, vláda připravila návrh zákona, kterým by rychle požádala parlament, aby jí „dovolil“ aktivovat článek 50 v plánovaném termínu, uvedla stanice BBC.

Stěžovatelé, investiční manažerka Gina Millerová a kadeřník Deir dos Santos, kteří záležitost dali k soudu, argumentovali tím, že brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí. To se podle nich nemůže stát bez souhlasu parlamentu.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v listopadu prohlásil, že soudní výnos podle něj zdůrazňuje okamžitou potřebu přenést debatu o podmínkách vyjednávání odchodu země z Unie na půdu parlamentu.

Šéf liberálních demokratů Tim Farron verdikt uvítal s tím, že Britové by měli dostat šanci vyslovit se ke konečné dohodě o brexitu. „Měli by dostat příležitost říct ne nezodpovědnému ,tvrdému‘ brexitu, který ohrožuje naši ekonomiku a pracovní místa“, uvedl.