Bavorský výpravčí, který si hrál s mobilem a zavinil srážku vlaků, půjde do vězení

Na tři a půl roku do vězení poslal německý soud výpravčího Michaela P. , který v únoru zavinil nejhorší železniční neštěstí v Bavorsku za více než 40 let. Nehoda u obce Bad Aibling si vyžádala 12 mrtvých a téměř 90 zraněných. Muži, jenž hrál během služby hru na mobilním telefonu, hrozil přitom až pětiletý trest vězení.

Státní zastupitelství požadovalo pro čtyřicetiletého výpravčího, který se pozůstalým a obětem opakovaně omluvil, trest odnětí svobody ve výši čtyř let. Obhajoba navrhovala podmínečné odsouzení nebo maximálně dvouapůlleté vězení. Soud v bavorském Traunsteinu výpravčího shledal vinným ze zabití a ublížení na zdraví z nedbalosti - a nakonec se rozhodl pro trest odnětí svobody, který leží mezi oběma návrhy.

Výpravčí letos 9. února uvolnil dvěma protijedoucím vlakům jednokolejnou trať mezi Holzkirchenem a Rosenheimem, asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova. Chyby se podle prokuratury dopustil z nepozornosti, neboť v době krátce před neštěstím hrál na svém telefonu fantasy hru.

Předpisy německých drah přitom používání mobilních telefonů pro soukromé účely během služby zakazují.

Srážka vlaků u Bad Aiblingu
Zdroj: Josef Reisner/Reuters

Za zásadní chybou následovala další, když výpravčí zmáčkl nesprávné nouzové tlačítko poté, co si svůj prvotní omyl uvědomil. Kvůli tomu se varovný signál nedostal včas k oběma strojvůdcům, kteří pak už nedokázali srážce zabránit.

Během vyšetřování neštěstí, při němž vykolejilo několik vagonů, se také ukázalo, že technické zabezpečení v místě nehody bylo více než 30 let staré.