Zaorálek a Sobotka gratulují Van der Bellenovi, Zeman čeká na konečná čísla

Prezident Miloš Zeman se vyjádří k volbám v Rakousku až po oznámení konečných výsledků, sdělil mluvčí Jiří Ovčáček. Nezávislému kandidátu s podporou strany Zelených Alexanderu Van der Bellenovi už gratulovali premiér Bohuslav Sobotka, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) i další politici. Podle předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska se Rakušané vyslovili pro Evropu.

Van der Bellen podle průběžných výsledků zveřejněných stanicí ORF vede poměrně jasně nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem. „Podruhé, a věřím že definitivně gratuluji Alexanderu Van der Bellenovi a jsem samozřejmě rád, že je to právě on,“ napsal Lubomír Zaorálek.

„Srdečně a s velkou osobní radostí gratuluji A. Van der Bellenovi k vítězství v prezidentských volbách a těším se na dobrou sousedskou spolupráci!,“ uvedl na svém Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

„Zvítězilo přání Rakušanů, aby nebylo zpochybňováno jejich členství v Evropské unii,“ uvedl Miroslav Kalousek. Nepochybuje o dalším pokračování vynikajících vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem.

Rovněž místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek podotkl, že co nejlepší vztahy jsou v zájmu České republiky. „Doufám, že takové budou, přestože si naše hlava státu přála v Hofburgu někoho jiného,“ napsal Ženíšek. Prezidenta Zemana navštívil Hofer v září v Praze. Shodli se tehdy, že by chtěli posílit roli střední Evropy v rámci EU.

„Je třeba pogratulovat vítězi a popřát mu zdar při výkonu funkce,“ sdělil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Místopředseda lidovců Ondřej Benešík uvedl, že rakouský volič vybíral mezi dvěma extrémy. „Doufám, že to bude poučením pro rakouské lidovce i socialisty. Čtu to tak, že Rakušané považují Van der Bellena za menší zlo. Kéž by to tak bylo,“ napsal Benešík, jenž vede sněmovní evropský výbor.

„Je třeba respektovat rozhodnutí rakouských voličů a nově zvolenému prezidentovi poblahopřát. Věřím, že česko-rakouské vztahy zůstanou i nadále na nadstandardní úrovni,“ napsal předseda ODS Petr Fiala.

Gratulaci Van der Bellenovi vyjádřil v textové zprávě pro ČTK také předseda KSČM Vojtěch Filip. „Opakovaní voleb nepřineslo změnu výsledku, jen více rozdělilo společnost. Nový prezident bude mít hodně práce k zajištění společného postupu Rakouska k novým problémům Evropy,“ napsal Filip.

Mluvčí prezidenta Ovčáček uvedl, že Zeman plánuje pogratulovat vítězi voleb v Rakousku až po oznámení oficiálních výsledků.

Celé Evropě spadl kámen ze srdce, uvedl německý vicekancléř

Podle německého vicekancléře a šéfa sociální demokracie SPD Sigmara Gabriela znamená vítězství Alexandera Van der Bellena pro Evropu úlevu. „Celé Evropě spadl kámen ze srdce,“ řekl Gabriel deníku Bild. „Pokud se předpoklady potvrdí, bude výsledek voleb v Rakousku jasným vítězstvím rozumu nad pravicovým populismem,“ dodal vicekancléř.

„Po vítězství (amerického republikána Donalda) Trumpa a referendu, které rozhodlo o odchodu Británie z Evropské unie, ukázali rakouští voliči, že rozum, tolerance a lidskost nejsou ve volbách v EU jen cizími slovy,“ komentoval volby lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn, který patří k hlasitým kritikům autoritářství a populismu.

Podobně se vyjádřil také německý ministr zahraničí a pravděpodobně budoucí spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, který uvedl, že celá Evropa si díky vítězství Van der Bellena oddechla.

Van der Bellenovi pogratuloval i předseda Evropské rady Donal Tusk. Připomněl, že EU čelí těžké době a že zachování vstřícného přístupu Vídně je klíčové. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz hovořil o tom, že výsledek populismu a nacionalismu zasadil tvrdou ránu. „Srdečné gratulace Van der Bellenovi. Vítězství je těžkou porážkou nacionalismu a protievropskému populismu,“ napsal Schulz.

Podle francouzské hlavy státu Françoise Hollandea se Rakušané rozhodli pro Evropu a otevřenost. „Populismus není evropským osudem,“ uvedl francouzský premiér Manuel Valls. O dobré zprávě pro Evropu hovořil také italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. Řecký levicový premiér Alexis Tsipras přirovnal výsledek voleb k čerstvému vzduchu v dobách, kdy v Evropě hrozí vzestup krajní pravice.

Radost z výsledku dala najevo i šéfka rakouské strany Zelených Eva Glawischnigová. „Je to historický den, historický zlom,“ řekla agentuře APA. Výsledek označila za dobré a jasné rozhodnutí Rakušanů, které je zároveň utvrzením proevropského kurzu alpské republiky.

Její německý kolega Cem Özdemir, který stojí v čele německých Zelených, Van der Bellenovi srdečně poblahopřál. „Po brexitu a Trumpovi je to pro liberální demokracii povzbuzení,“ napsal na Twitteru Özdemir.

Rakouský kancléř Christian Kern označil Van der Bellonovo vítězství za dobrý den pro zemi. „Nyní se musíme společně postarat o to, aby se nikdo nepovažoval za poraženého,“ napsal na Twitteru.

Na prohru reagovala také Hoferova FPÖ, jejíž předseda Heinz-Christian Strache vyloučil, že by se strana pokusila výsledek napadnout u ústavního soudu. Francouzská prezidentská kandidátka Marine Le Penová z krajně pravicové Národní fronty FPÖ i Hofera ocenila za statečný boj a prohlásila, že v nadcházejících parlamentních volbách rakouská strana uspěje.

Také šéf nizozemské Strany pro svobodu Geert Wilders vyjádřil Hoferovi uznání k souboji, jaký s Van der Bellenem svedl.