Bezpečnost především. Štolu v Drážďanech krájeli za asistence českých policistů

Události ČT: Čeští policisté pomáhají dohlížet na trhy v Drážďanech (zdroj: ČT24)

Drážďanským policistům pomáhají střežit nejstarší vánoční trh v Německu i kolegové z Česka. Do saského města nedaleko hranic totiž během adventních víkendů přijíždějí desítky tisíc Čechů. Německá policie přikročila letos k rozsáhlým opatřením, důvodem je přetrvávající nebezpečí teroristických útoků. Návštěvníky přesto nijak neomezují.

Vánoční trhy si přísně střeží i další velká německá města. V adventním období je po celé zemi navštěvují miliony místních i zahraničních turistů. Cesta od českých hranic do Drážďan zabere zhruba půl hodiny, také proto sem každoročně vyráží tisíce lidí z Česka. Pozdravy nebo jednoduchá oslovení se česky učí i prodejci.

Přítomnost českých policistů usnadňuje řadu situací hlavně kvůli koordinaci českých turistů. K tradici drážďanských trhů patří třeba takzvaná Štolová slavnost, která se letos konala už po třiadvacáté.

Koňské spřežení doprovázené průvodem veze na voze za sebou několikatunovou obří štolu až do centra předvánočních trhů. Tady se monstrózní kus pečiva krájí a prodává přítomným lidem. Při zajištění příjezdu atrakce mezi lidmi se uplatnily pokyny v češtině.

Bezpečnostní opatření panují také v dalších německých městech, hrozba terorismu přiměla některá k najímání bezpečnostních agentur. O konkrétním riziku se ale neví. „Nejsou žádné důkazy nějakého konkrétního teroristického nebo dalšího nebezpečí,“ konstatuje generální konzul ČR v Drážďanech Jiří Chuděla.