Francouzská levice je roztříštěná. Převezme Hollandovo žezlo Valls?

Francois Hollande vzdal opětovný boj o prezidentský post, čímž otevřel cestu svému stranickému kolegovi, premiérovi Manuelu Vallsovi. Ten by se nyní mohl stát hlavním kandidátem francouzské levice, která je značně rozpolcená. Podle analytiků ale v dubnu 2017 Hollanda nejspíš vystřídá zástupce pravice.

Hollande ve čtvrtek nečekaně oznámil, že nebude znovu usilovat o prezidentskou funkci, což se stalo poprvé od roku 1958. Končící prezident prohlásil, že si uvědomuje, že by nemusel získat dostatečnou podporu a chce dát šanci demokratické levici, aby se sjednotila.

(Francouzská) levice je rozdrobená jako nikdy dříve, je to minové pole. Potřebujeme levici znovu vybudovat.
Pierre Moscovici
veterán socialistické politiky

Podle současných průzkumů má Hollande podporu jen čtyř procent Francouzů, je tak nejméně populárním prezidentem od druhé světové války. Rychlý průzkum bezprostředně po jeho odstoupení z volebního klání ukázal, že Francouzi si přejí vidět jako vítěze lednových levicových primárek Vallse.

Centrista hlásající právo a pořádek má ovšem u levicových voličů pouze těsný náskok před hlavním soupeřem v řadách socialistů Arnaudem Montebourgem. Ten vede ostře levicovou kampaň a volá po ochraně francouzského průmyslu před globalizací.

Události: Hollande se nebude ucházet o další období (zdroj: ČT24)

Socialisté stojí před těžkou volbou, zda se mají stočit více do středu, anebo se vydat více doleva ve snaze odčinit ztráty na popularitě, které utrpěli od Hollandova zvolení prezidentem v roce 2012. Sám Valls se už nechal slyšet, že bude hájit prezidentovu bilanci v podobě reforem a sociální spravedlnosti.

Francouzský premiér Manuel Valls
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

Hollandovo rozhodnutí přitom nic nemění na očekávání analytiků, že ve druhém a rozhodujícím kolem se střetne kandidát klasické pravice Francois Fillon a vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová, která volá mimo jiné po odchodu Francie z EU a uzavření hranic kvůli uprchlické vlně.

Favoritem je ale Fillon. Voliče si získal zejména svým příslibem rázných hospodářských reforem, boje proti islámskému radikalismu a regulace imigrace do země. Nabídl také podporu tradičních rodinných hodnot i oteplení vztahů s Ruskem. 

„Respektuji osobnost i cestu Francoise Fillona. Projekt, který přináší, ale ohrožuje náš sociální model a naše veřejné služby,“ upozornil Hollande, který varoval i před vítězstvím krajní pravice.

Sondáže ukazují, že levici celkově ubylo voličů. Zatímco před čtyřmi lety se k levici hlásilo okolo 40 procent voličů, v nynějších průzkumech je to pouze okolo 22 až 23 procent.