Kardinálové chtějí od papeže vysvětlení názoru na rozvedené, Vatikán mluví o skandálu

Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

„Co udělali, je velmi vážný skandál,“ řekl Pio Vito Pinto, děkan Římské roty, jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve. „Kterou církev brání tito kardinálové? Papež je věrný učení Kristovu,“ dodal podle agentury DPA.

Kardinálové v září požádali dopisem Františka, aby vyjasnil několik částí svého dokumentu o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky).

Podle kardinálů jsou nejednoznačné zejména pasáže týkající se rozvedených. Papeže se proto například zeptali, zda se svatého přijímání skutečně mohou ve výjimečných případech zúčastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství.

Když František kardinálům neodpověděl, napsali v listopadu otevřený dopis, aby o své iniciativě informovali „celý Boží lid“. Pod dopisem jsou podepsáni Walter Brandmüller a Joachim Meisner z Německa a dále Carlo Caffarra z Itálie a Raymond Burke z USA. Žádný z německých kardinálů se podle DPA nechtěl ke kritice z Vatikánu vyjádřit.

Rozvedení lidé jsou součástí církve, ujistil papež v dokumentu

Papež pracoval na 200stránkovém dokumentu Amoris Laetitia (Radost lásky) tři roky. Nejprve rozeslal rodinám po celém světě dotazník, v němž se ptal na jejich naděje a obavy.

O rodině pak diskutovaly dvě biskupské synody v letech 2014 a 2015, jež se shodly na tom, že by katolická církev měla být vstřícnější k lidem, kteří vstoupí podruhé do manželství.

„Je důležité, aby rozvedení lidé, kteří žijí v novém svazku, věděli, že jsou součástí církve, že nejsou exkomunikováni,“ píše se v dokumentu.