Příběh syrské uprchlice: Přišla o muže, ale naučila se postarat sama o sebe

Horizont ČT24: Syrská uprchlice našla sebedůvěru (zdroj: ČT24)

Pět let syrské války nezměnilo pouze zemi a její obyvatelstvo, zasáhlo i do tradičního pojetí rodiny. Tu v Sýrii podle konzervativních hodnot řídí muž jako ochránce a chlebodárce. Miliony žen o něj ale konflikt připravil. Například v Libanonu, kam uteklo víc než milion Syřanů, vedou třetinu domácností ženy. V cizí zemi se musely vypořádat s úkoly, které dřív řešit nemusely, nebo ani nemohly.

Anglicky se začala syrská uprchlice Haela Kalawiová učit v 31 letech. Každá pochvala od dobrovolnice z Nizozemska ji žene dál. Domácí úkoly a šestihodinová směna v třídírně odpadu jsou teď její život, který by si před několika lety nedokázala ani představit.

„Říkám svým dětem, že jsem teď matkou i otcem. Já jsem ta, která pracuje, která jim dává to, co potřebují,“ vypráví Haela.

O manžela a hlavu rodiny přišla před třemi lety. Stejně jako tisíce dalších zmizel během represí a bojů syrské občanské války. Ona před ní utekla do Libanonu. Vyrostla v konzervativní rodině a do podobné se i přivdala. Nikdy nepracovala, sama si nemohla ani vybrat oblečení. Teď každé ráno budí děti do školy a vyráží třídit odpad.

Recycle Beirut zaměstnává syrské uprchlíky
Zdroj: ČT24

Recycle Beirut zaměstnává sedmnáct lidí, patnáct z nich jsou uprchlíci ze Sýrie. Za týden si Haela vydělá v přepočtu tři tisíce korun. Je to víc, než by za manuální práci dostala jinde.

„Syrské rodiny v Libanonu řeší hlavně finanční problémy. Musí každý měsíc zaplatit nájem a mají strach, aby jejich děti dostaly kvalitní vzdělání,“ tvrdí mluvčí UNHCR v Libanonu Dana Sleimanová.

V přepočtu přes tři tisíce korun měsíčně dostává Haela od OSN v potravinových poukázkách. A všechny čtyři děti zatím chodí do školy. Přišla sice o bohatého manžela a zlatou klec, jednu věc ale v nouzi daleko od domova získala.

Haela Kalawiová
Zdroj: ČT24

„Potom, co jsem zůstala na všechno sama, jsem zjistila, že dokážu úplně všechno. Můžu otevřeně říct svůj názor. To jsem dřív nedělala,“ říká Haela.

Je taky pyšná na své kuchařské umění a spolu s ženami, které stejně jako ona zůstaly samy, sní o založení cateringové společnosti. Šetří a hledá investora, který jí bude věřit stejně, jako si věří ona sama.