Z Aleppa se stává hrob civilistů, Rusko považuje rezoluce OSN za „zbytečnou taktiku“

V povstalecké části Aleppa došlo jídlo (zdroj: ČT24)

Aleppo se může stát jedním obrovským hřbitovem, varoval Radu bezpečnosti zvláštní šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Celkem 400 tisíc lidí už z tohoto syrského města uteklo před intenzivními boji. Asadův režim a Rusko věří, že se jim do měsíce podaří povstalecké části města dobýt. Damašek vyslal do bojů i několik set elitních vojáků, oznámili syrští aktivisté ze SOHR.

Povstalci se snaží sjednotit

Dosud největší ofenziva syrských vládních sil má definitivně skoncovat s opoziční enklávou v obklíčeném východním Aleppu. Armáda už prý ovládla 40 procent území, které dosud kontrolovali povstalci, a zužuje obklíčení zbývajících částí východního sektoru.

Rebelové se ale nevzdávají. Dvě povstalecké skupiny oznámily, že vytvořily novou bojovou koalici, aby mohly město lépe bránit. Jmenovat se má Aleppská armáda a v jejím čele bude velitel radikální Fronty dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra), která se hlásí k hlavní síle opozice - Syrské svobodné armádě.

Lidé často umírají na útěku

Následkem dělostřeleckých úderů a bombardování východního Aleppa zemřely během posledních dnů desítky lidí včetně žen a dětí. Povstaleckou oblast už opustilo přes 50 tisíc civilistů.

I útěk z pekla je pro ně ale velkým rizikem. „Šli jsme s rodinou pohromadě, matka se sestrou se o něco zdržely. Pak jsme jen slyšeli zvuk útoku, běželi jsme zpátky a našli jsme je obě mrtvé. Druhá sestra je v nemocnici, ale nemáme o ní žádné zprávy,“ konstatoval mladý Syřan.

OSN varuje, že se Aleppo promění ve hřbitov (zdroj: ČT24)

Na 30 tisíc lidí uprchlo do oblasti, kterou ovládají kurdské síly, kolem 20 tisíc do západní části města, kontrolované vládou. Syrský režim sice oficiálně uprchlíky přijímá, podle svědectví jich samotných se jim ale útěk snaží co nejvíce zkomplikovat.

„Režim ostřeloval skupinu uprchlíků, kteří se snažili uniknout jisté smrti na východním předměstí a mířili směrem do západní části. Oblast byla zasažena opakovaně a bylo to kvůli běžencům, kteří tudy postupují z východu na západ,“ prohlásil jeden ze záchranářů civilní obrany.

OSN má v západním Aleppu připravené potraviny pro 150 tisíc lidí, ale není schopná dostat se k dalším 200 tisícům osob, které uvízly na východě města, kde zásoby jídla došly. Zdravotnická zařízení jsou poničena a zranění jsou ošetřováni ve sklepích, přičemž zdravotníci nemají k dispozici žádná anestetika, upozornil poradce pro humanitární otázky Jan Egeland.

Mapa dobytí Aleppa
Zdroj: IHS/BBC

Ve východním Aleppu uvízlo 100 tisíc dětí

OSN nedokázala poskytnout potraviny ani desetitisícům lidí, kteří z povstalecké části utekli v minulých dnech. Dětský fond OSN navíc vyjádřil obavy o sto tisíc dětí, které stále zůstávají v zablokovaném městě.

Šéf humanitárních operací OSN vyzývá opětovně Radu bezpečnosti k akci. „Ve jménu humanity vyzýváme všechny strany konfliktu i ty, kteří mají nějaký vliv, aby se zasadili o ochranu civilistů a umožnění přístupu do východního Aleppa dřív, než se stane obrovským hřbitovem,“ prohlásil O'Brien.

Zastavení naší operace utrpení civilistů nezmírní, ozývá se z Ruska

Situace ale zatím nemá řešení - Rusko oponuje, že jeho letadla na Aleppo už od 18. října neshodila jedinou pumu.

Ruský velvyslanec u OSN Vitalij Čurkin navíc označil organizaci Bílé přilby, která vykopává lidi zavalené v bombardovaných domech, za pseudohumanitární. Rusko si opakovaně stěžuje, že mezinárodní humanitární pomoc je zpolitizovaná a většina jí putuje do oblasti obsazené rebely.

Rezoluce OSN požadující ukončení krveprolévání jsou podle něj zbytečnou taktikou. „Sdílíme obavy z vážné situace civilistů ve východní části Aleppa, ale jejich utrpení se nezmírní, když zastavíme naše protiteroristické operace,“ zdůraznil Čurkin.

Moskva mezitím navrhuje vytvořit ve východní části města čtyři humanitární koridory. „Koridory by mohly znamenat přesun válečníků. Ctít by je museli i povstalci. Myslím, že je to moc složité a k ničemu takovému nedojde,“ podotkl ale zpravodaj ČT Jakub Szántó.