Nenávistné graffiti i přímé útoky. Na USA dopadá „Trumpův efekt“

Vlna nenávisti v USA jako reakce na zvolení Trumpa (zdroj: ČT24)

Některé části Spojených států zaplavily po zvolení Trumpa nesnášenlivost a přímé útoky na menšiny, varuje přední americká nezisková organizace Southern Poverty Law Center. Násilí a urážky hlásí školy i kostely vstřícné k imigrantům. Aktivisté Trumpa vyzývají k reakci. Tisíce demonstrantů stále protestují proti rétorice příštího prezidenta.

Experti shromáždili data, podle kterých jméno příštího prezidenta velmi často skloňují ti, kteří si do úst berou menšiny a nástupem nepříliš diplomatického Trumpa se cítí posíleni.

„Popisujeme 867 případů nenávisti, které jsme shromáždili po celé zemi za 10 dní ihned po volbách. Nepochybuji ovšem, že jde o obrovsky, obrovsky podhodnocené číslo,“ podotkl šéf střediska Southern Poverty Law Center.

Objevují se nesnášenlivé graffiti, ponižující výroky nebo kyberšikana. Hispánská studentka z newyorské čtvrti Queens, kde se Trump narodil, popsala, jak po ni ostatní bílé studentky na cestě domů požadovaly, aby se odebrala do zadní části autobusu. Případ nápadně připomíná segregaci z 50. let minulého století.

„Podívaly se na mě a řekly: Neměla bys sedět vzadu? Rozhlédla jsem se a všimla si, že Hispánci a černoši sedí v druhé polovině autobusu. Poprosila jsem tu holku, aby to zopakovala a ona řekla: Neměla bys teď sedět vzadu? Vždyť prezidentem je Trump,“ popsala dívka incident.

Terčem jsou ženy, muslimové, mentálně postižení, ale také imigranti, do nichž se miliardář během kampaně navážel.

Poslední jmenované by dokonce podrobil testu z liberálních amerických hodnot. „Říkám tomu extrémní, extrémní lustrace. Naše země má dost problémů,“ konstatoval tehdy Trump. „První den a pošlu je pryč. Ty lidi pojedou. Pojedou,“ zdůrazňoval na adresu nelegálních imigrantů.

Neziskové i lidskoprávní organizace vyzývají nového prezidenta, aby se postavil za všechny Američany a odsoudil násilí. Slova o náplastech, kterými zalepí rány v americké společnosti, by podle nich měl vzít vážně.

Sám Trump útoky na menšiny odsoudil už krátce po zvolení. Mnozí ale upozorňují, že to nejsou jen Trumpovi stoupenci, kdo víří nenávist, ale i jeho odpůrci.