Německá kontrarozvědka odhalila ve svých řadách islamistu, měl plánovat útoky a vynášet informace

Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) odhalil ve svých řadách pravděpodobného islamistu. Muž se na internetu pod falešným jménem hlásil k radikálnímu islámu a vyzrazoval služební tajemství. Uvedl to nejmenovaný mluvčí úřadu, kterého citoval týdeník Der Spiegel a deník Die Welt. Muž také údajně plánoval bombový útok na centrálu civilní kontrarozvědky v Kolíně nad Rýnem.

Mluvčí BfV podle agentury DPA zatčení muže potvrdil, ne však jeho záměr zaútočit na kolínskou centrálu. Zatím podle něj neexistují žádné důkazy, že by úřadu a jeho pracovníkům hrozilo bezprostřední nebezpečí. Podezřelý muž je ve vazbě. 

Podle listu Die Welt se při výslechu přiznal, že plánoval útok, který by spáchal ve jménu Alláha. S konkrétní přípravou realizace tohoto záměru ale zřejmě ještě nezačal. I Der Spiegel napsal, že se muž částečně doznal. Úřad mu přišel na stopu přibližně před čtyřmi týdny.

Události: V řadách německé kontrarozvědky objevili islamistu (zdroj: ČT24)

Jednapadesátiletý muž, který pochází ze Španělska, ale má německé občanství, k islámu konvertoval nejspíš v roce 2014. U Spolkového úřadu na ochranu ústavy začal původním povoláním zaměstnanec banky pracovat letos v dubnu. K jeho hlavním úkolům patřilo sledování islamistické scény.

Muž měl k islámu konvertovat po telefonu – konverzi měl oznámit známému radikálnímu kazateli, který bojuje za takzvaný Islámský stát v Sýrii.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Německu

Brzy se ale ukázalo, že muž sám na internetu publikuje islamistická stanoviska, zveřejňuje utajené informace a dokonce nabízí pomoc s přípravou teroristických útoků. Spolkový úřad na ochranu ústavy na to přišel díky tomu, že příslušný internetový chat sledoval jeden jeho další zaměstnanec.

„Podezřelého odhalil jeho kolega, agent, který se vydával za islamistu,“ potvrdil zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský. „Sám zadržený zřejmě žádný bombový útok neplánoval, nabídl ale lidem, se kterými byl v kontaktu, že by je mohl propašovat do centrály kontrarozvědky,“ uvedl. Podle něj není jasné, komu přesně zatčený muž citlivé informace sděloval. „K nejtvrdšímu jádru islamistů se ale nedosatly,“ dodal Černohorský. 

Šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Odhalený islamista se zřejmě radikalizoval nepozorovaně, aniž by si toho všimli lidé v jeho okolí, je přesvědčen šéf kontrarozvědky Hans-Georg Maassen. Maassen vyjádřil přesvědčení, že jeho úřad je opakovaně terčem zahraničních služeb nebo extremistů, kteří se do něj snaží proniknout. Nyní BfV prošetřuje, jestli podezřelý muž napáchal škody, případně v jakém rozsahu.

Případ rezonuje i na politické scéně. Podle sociálních demokratů ukázal na možné bezpečnostní mezery a je třeba ho důkladně prošetřit. Zástupci křesťanských demokratů zase vyjádřili přesvědčení, že případ dokazuje, že kontrolní mechanismy BfV fungují. Zelení požadují důkladnější prověřování spolupracovníků tajných služeb.