Castrův pohřeb se obejde bez světových státníků, výjimkou je Latinská Amerika

Jet, či nejet? Většina hlav západních států, ale také třeba Rusko, má jasno: do Santiaga de Cuba na nedělní rozloučení s bývalým revolucionářem a prezdientem Fidelem Castrem nepřijede. Stejný postoj zaujalo i Česko. Na ostrov se naopak chystají levicové hlavy jihoamerických států.

Rozloučení s bratrem se dokonce nezúčastní ani Castrova sestra Juanita, která žije v americkém exilu. Ta prohlásila, že v porovnání s osobním rodinným smutkem je její víra ve svobodu silnější.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že Baracka Obamu na Kubě nezastoupí ani viceprezident Joe Biden či ministr zahraničí John Kerry. Tým budoucího Obamova nástupce Donalda Trumpa po Castrově smrti varoval, že Obama, Biden či Kerry se za žádných okolností nesmějí pohřbu tyrana zúčastnit.

V podvečer našeho času Bílý dům potvrdil, že žádnou oficiální delegaci na Kubu nevyšle. Dva přítomní představitelé USA - chargé d'affaires na Kubě Jeffrey DeLaurentis a zástupce prezidentského poradce pro otázky národní bezpečnosti Ben Rhodes - prý za oficiální výpravu nebudou označeni.

Havana se loučí s Castrem. Po velké mši urna vyrazí napříč ostrovem (zdroj: ČT24)

Na Kubu neodletí ani Vladimir Putin, který naopak politický význam Castra ocenil. Kreml oznámil, že Putin má neodkladné povinnosti, proto ho na pohřbu zastoupí šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Putinova neúčast podle The Guardianu symbolizuje skutečnost, že Moskva již Kubu nepovažuje za svůj klientský stát, neboť se Rusko nyní soustřeďuje na rozšíření vlivu ve střední Evropě, Asii a na Blízkém východě.

Kanadský premiér Justin Trudeau, který za ocenění Castra jako pozoruhodného vůdce čelil kritice, v pondělí sdělil, že na pohřeb nepojede. Kanadskou delegaci tak povede generální guvernér David Johnston, který v severoamerické zemi zastupuje britskou panovnici Alžbětu II.

Co čeká Kubu o týdnu smutku? (zdroj: ČT24)

Za Británii na Kubu možná odletí náměstek ministra zahraničí Alan Duncan, který má na starosti americký kontinent. Šéf britské diplomacie Boris Johnson to tak podle The Guardianu rozhodně nebude.

Na Kubě se nečeká ani účast irského prezidenta Michaela Higginse, který čelí kritice za podpis v kondolenční knize na kubánské ambasádě v Dublinu.

Cestu na Kubu naopak ohlásili levicoví jihoameričtí prezidenti - Venezuelan Nicolás Maduro, Bolivijec Evo Morales či Ekvádorec Rafael Correa. Účast potvrdil také mexický prezident Enrique Peňa Nieto či jeho jihoafrický protějšek Jacob Zuma.

Co se do konce týdne odehraje?

Kuba záhy po oznámení smrti Castra vyhlásila devět dní smutku. Speciální režim týkající se veřejných akcí či vysílání TV a rozhlasu potrvá do neděle. Mezitím se hned na několika místech ostrova konají pietní akce. Stejně jako v pondělí přišly do centra Havany stovky tisíc lidí.

Urna s Castrovým popelem, která měla být vystavena v památníku národního hrdiny Josého Martího, je podle kubánských státních médií uložena na ministerstvu obrany. Na vstup do památníku čekají lidé až pět hodin ve frontách, které se vinou i mimo náměstí.

Někteří jsou zabaleni do státní vlajky a přicházejí z vlastní iniciativy, tisíce lidí posílá také vláda v rámci jejich pracovní doby. Přibližně 80 procent lidí jsou totiž státní zaměstnanci. Povinně se účastní také školáci, uvedla agentura AP. Uvnitř památníku lidé procházejí třemi místnostmi, v nichž visí Castrovy portréty obklopené bílými květinami. Vystaveny jsou také jeho vojenské medaile. Dohled zajišťuje čestná stráž.

Lidé stojí frontu, aby se rozloučili s Fidelem Castrem
Zdroj: Enrique de la Osa/Reuters

Castrově památce se už poklonili také prezidenti Venezuely Nicolás Maduro a Bolívie Evo Morales. Na Kubu přijel i prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Z afrických lídrů se připojí také prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma. Všichni se také zúčastní Castrova pohřbu.

Už v úterý večer (v jednu hodinu ráno našeho času) se na ústředním náměstí Revoluce v Havaně koná velká mše – zřejmě za účasti statisíců lidí. Následující den započne symbolický přesun urny s popelem napříč Kubou až do zmíněního Santiaga de Cuba.

Převoz bude v opačném směru kopírovat revoluční postup Castrových jednotek v roce 1959. Do města by ostatky měly dorazit v sobotu, kdy ještě ten samý den proběhne opět velké shromáždění na místním náměstí Antonia Macea.

Na neděli pak připadá hlavní pohřeb. Začít by měl v 19 hodin (opět v jednu hodinu ráno našeho času) na národním hřbitově Santa Ifigenia.