Rusové chtějí vřelejší vztahy se Západem. Vše změnil Trump, míní experti

Více než dvě třetiny Rusů by si přály sblížení se Západem. V průzkumu nezávislého centra Levada by takový vývoj přivítalo 71 procent dotázaných, což je o pětinu více než loni v červnu. Podle sociologa Alexeje Graždankina zřejmě současný stav vyvolala média, která zmiňují možnost oteplení rusko-amerických vztahů po zvolení Donalda Trumpa šéfem Bílého domu.

Lepší vztahy se Západem si přeje nejvíc Rusů od března 2000, kdy to bylo celých 76 procent, připomněl podnikatelský list RBK. Současně ale nadpoloviční většina dotázaných zastává negativní postoj vůči USA i Unii.

Podle politologa Igora Budina to vystihuje dvojznačný vztah k Západu: na jedné straně si Rusové uvědomují ruské zaostávání a potřebu spolupráce, na druhou stranu vnímají západní země jako nepřátele. Hlubší změna v postojích by podle něj potřebovala více času.

Rusové sice touží po normalizaci vztahů se západními státy, ale myslí si, že iniciativa v tomto směru by měla vzejít od Západu, upozornil sociolog Alexej Graždankin.

Vladimir Putin
Zdroj: Reuters

Analytik Jevgenij Minčenko přičítá výkyv v náladách Trumpově zvolení. „Lidé si teď říkají, že Američané jsou chlapíci – zvolili Trumpa, normálního chlapa, přestože proti němu byla veškerá propaganda a celá mašinerie americké elity,“ poznamenal s tím, že Trumpova soupeřka Hillary Clintonová byla Rusy vnímána jako „komunistická byrokratka“ – nenáviděná, prolhaná, falešná a zkorumpovaná.

Socioložka Olga Kryštanovská se domnívá, že vyznění průzkumů ovlivnila i jistá únava zahraniční politikou ve stylu „všechny nenávidíme, všichni jsou zlí“, jakož i ruské vnímání Trumpova zvolení jako vítězství „našeho člověka“ a úspěch ruského prezidenta Vladimira Putina.

„To, že Rusové projevili vřelejší vztah k Američanům, je zásluha výlučně ruských médií,“ odhadla politoložka Jekatěrina Jegorovová, podle které postoj Rusů k jiným zemím „je vždy především dílem propagandy“ ve státních televizích.

List Kommersant připomněl, že při nástupu Baracka Obamy do Bílého domu jen třetina Rusů – oproti nynější polovičce – věřila ve zlepšení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem.