Pád Aleppa? Boj proti Asadovi neskončí, říká přední opoziční vyjednavač

Útok syrské armády na povstaleckou část Aleppa vyhnal z domovů už téměř 16 tisíc lidí, varuje šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien. Asadovy síly dobyly významnou čtvrť Sachúr a rozdělily tak povstaleckou oblast na dvě části. Opozice ale neztrácí naději. Přední vyjednavač George Sabra v rozhovoru pro BBC zdůraznil, že možný pád východního Aleppa neznamená konec boje proti režimu v Damašku.

Syrská armáda a její spojenci v pondělí v rámci nové ofenzivy v Aleppu dobyli klíčovou čtvrť Sachúr a několik menších čtvrtí na severovýchodě města, čímž vrazili klín mezi povstalecké skupiny. Podle aktivistů ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) jde o největší ztrátu opozice ve městě od roku 2012.

Současné útoky ohrožují mírový proces, varoval opoziční vyjednavač

„Aleppo je pro revoluci významné místo, ale není poslední. V této chvíli má Svobodná syrská armáda pod kontrolou řadu oblastí,“ zdůraznil v rozhovoru pro BBC George Sabra z Hlavního opozičního vyjednávacího výboru (HNC).

Současná ofenziva Asadových sil ale může dle Sabry „zabít část politického procesu“. „Nikdo nemůže myslet za těchto okolností na mírové řešení,“ podotkl vyjednavač.

Mapa dobytí Aleppa
Zdroj: IHS/BBC

Podle syrských novin Al-Watan se nyní syrská armáda zaměří na to, aby rozdělila zbývající povstalecké části na jednotlivé čtvrti, které pak dostane „jednoduše pod kontrolu“.

„Lidé spí na ulici“

Na východě Aleppa zůstává přes 200 tisíc obyvatel, kteří čelí každodennímu bombardování a ostřelování. Ve městě chybí jídlo, léky i funkční nemocnice. „Lidé spí na ulici. Nemají nic k jídlu nebo pití,“ řekl tiskové agentuře AFP mluvčí takzvaných bílých přileb Ibrahim Abu Al-Leith.

Situace hluboce znepokojuje OSN, která marně čeká na přístup do zasažených oblastí. Lidé se mezitím snaží utéct buď do Kurdy ovládané části města, nebo do té pod kontrolou Damašku. Poslední intenzivní boje jich už z domovů vyhnaly na 16 tisíc. Armádní zdroj syrského  režimu mluví ale až o 20 tisících.

Aleppo po náletech
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že shromažďuje obrovské zásoby potravin na pomoc tisícům prchajících lidí. Přerozdělování pomoci ale WFP podmiňuje zárukou „trvalého a bezpečného“ přístupu jeho spolupracovníků k civilnímu obyvatelstvu ze strany bojujících skupin.

Podle opozičních aktivistů ze SOHR v úterý při náletech na jednu z povstaleckých čtvrtí Báb al-Najrab zahynulo nejméně deset civilistů a další desítky jich utrpěly zranění. Oblast je i nadále terčem bombardování a množství obyvatel se pohřešuje.

Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že posílá do Aleppa polní nemocnici, která bude mít lůžkovou kapacitu pro sto lidí. Lékařskou pomoc bude s to poskytovat až 420 lidem denně. Zdravotnická zařízení a potřeby jsou nakládány do letadel a brzy mají dorazit na místo určení.